Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Oficial în energie, avertisment: "Există risc de blackout în România, depinde cum va fi iarna"

Oficial în energie, avertisment: "Există risc de blackout în România, depinde cum va fi iarna"

Nu este exclusă o pană majoră de curent în România. "Riscul există întotdeauna în funcție de cât de grav va fi la iarna" spune Adrian Borotea, vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană, la forumul organizat de Antena 3 CNN.

Oficial în energie, avertisment: "Există risc de blackout în România, depinde cum va fi iarna"
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    17 Noi 2022   •   17:00

Potrivit analizelor, în primele 9 luni ale acestui an producția de energie a scăzut cu 7%, iar producția termo a scăzut cu 18 %, în România, după ce s-a decis închiderea unor capacitați de 1.308 megawați.

Mai mult, până la sfârșitul anului 2022 mai trebuie să închidem și cele 2 grupuri de la Turceni și Rovinari.

Întrebat dacă crede că ar trebui să ne pregătim și noi pentru un scenariu de Blackout şi dacă există riscul unei pene majore de curent, Adrian Borotea, vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană a spus:

"Sigur că riscul există întotdeauna în funcție de cât de grea este iarna, cum stăm cu cu depozitele de gaze, cum stăm cu energia, cu producătorii, cu stocurile de cărbune și așa mai departe, cu apa din lacuri și nu în ultimul rând, debitul pe Dunăre.

Un lucru bun însă este că energia eoliană în cursul iernii este perioada în care se produce cel mai mult și atunci acest lucru va ajuta în mod sigur, nu numai sistemul energetic, dar și va crește siguranța în alimentare a consumatorilor din țară.

Expert în energie, avertisment sumbru: "Trebuie să ne pregătim. Situaţia nu este bună!" | Ce riscuri sunt în Sistemul Energetic Naţional

Avem momente și ați menționat dumneavoastră 27 % zilele trecute în luna septembrie de exemplu, în 18 septembrie energia eoliană a reprezentat 40 % din consumul energiei. Deci sunt ore sunt zile sunt săptămâni și chiar luni în care energia eoliană are un cuvânt bun de spus.

Aceste dese schimbări legislative și faptul că toată lumea s-a întrebat cine este marele câștigător din toate aceste mișcări și răspunsul este foarte clar din discuțiile pe care le-am avut și da, chiar din rezultate, marele câștigător este statul.

Pentru că, cu cât prețurile sunt mai mari, cu atât impozitele sunt mai mari, contribuțiile sunt mai mari, TVA-ul și așa mai departe", a spus vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană, Adrian Borotea, la forumul organizat de Antena 3 CNN.

România face primul exercițiu de Blackout | Ghid de supravieţuire pentru trei zile fără curent şi gaze

Ninge în România. Utilajele acționează pentru deszăpezire

Între timp iarna a pus stăpânire pe România. La munte ninge de mai multe ore, iar stratul de zăpadă măsoară deja câțiva centimetri și va crește în continuare, spun meteorologii, care au anunțat ninsori abundente în mai multe zone din țară.

Sisteme noroase succesive asociate unor cicloni mediteraneeni care vor traversa țara noastră concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece dinspre nordul continentului, iar această pătrundere de aer rece se va resimți în special în zona Moldovei, zonă în care este cel mai probabil ca la începutul săptămânii următoare să asistăm la apariția acestor precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și în zonele mai joase de relief.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close