Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Raed Arafat, despre ”afacerea refugiații” care ia amploare în România: ”Asta înseamnă dosar penal”

Raed Arafat, despre ”afacerea refugiații” care ia amploare în România: ”Asta înseamnă dosar penal”

Șeful DSU, Raed Arafat, a comentat în direct la Antena 3 CNN despre ”afacerea refugiații”, care pare a fi înfloritoare în România, iar statul român nu pare să facă ceva în privința ei.

Raed Arafat, despre ”afacerea refugiații” care ia amploare în România: ”Asta înseamnă dosar penal”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    10 Noi 2022   •   17:54

Potrivit unei analize Reuters, va urma un nou val de refugiați din cauza crizei energetice din Ucraina.

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România va da în continuare sprijin financiar pentru cei care vin din Ucraina în țara noastră pentru a primi adăpost.

Dar afacerea refugiații înflorește în țara noastră. La Antena 3 CNN au fost prezentate înregistrări cu proprietarii apartamentelor care au spus că sunt dispuși să primească și 6 persoane într-o garsonieră pentru a primi bani de la stat.

”La acest moment nu există o creștere semnificativă, dar analiza Reuters este una foarte realistă și există posibilitatea ca numărul să crească oricând, mai ales când temperaturile scad semnificativ, nu există energie pentru încălzire, nu există apă în unele zone din Ucraina. 

Clar că o să avem un număr de refugiați care va veni către România și nu numai către România și către celelalte state învecinate Ucrainei. Ne așteptăm ca astfel de refugiați să fie mai vulnerabili și să fie din rândul populației sărace.

Din punctul nostru de vedere, noi am luat măsurile necesare de pregătire și de creștere a capacităților, capabilităților noastre”, a declarat Raed Arafat la Antena 3 CNN.

Milioane de lei de la stat pentru cazarea refugiaților

Suma totală alocată IGSU de la Fondul de rezervă bugetară pentru acordarea de sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, este de 395.890.000 lei, potrivit Ministerului de Interne.

Cele mai mari sume s-au acordat pentru cazarea și mâncarea refugiaților din Ucraina: peste 200 de milioane de lei pentru spațiile alocate de consiliile județene și 188 de milioane de lei pentru spațiile alocate de persoanele fizice.

Despre aceste lucruri Raed Arafat spune că la noi în țară nu au venit familii care se pot întreține sigure și că 40% dintre refugiați sunt copii.

”Cei care urmează să vină, vă asigur și o să vedem asta împreună, vor fi și mai săraci și mai vulnerabili și din nou vor fi persoane în vârstă, fie femei, mame și copii, pentru că bărbaților nu le se permite să plece”, a spus șeful DSU.

”Pe de altă parte, dacă este cineva care abuzează de aceste programe, care abuzează de aceste finanțări și este descoperit că face acest lucru, aici sunt alte căi de rezolvare acestei probleme și asta înseamnă dosar penal, înseamnă recuperarea banilor, înseamnă trimiterea persoanei în judecată pentru astfel de falsuri sau pentru astfel de acțiuni”, a mai spus Raed Arafat.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat refugiati
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close