Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Un nou scandal de tip Bojdeuca lui Creangă. Borduri și pavaj modern în cetatea mediavală Deva

Un nou scandal de tip Bojdeuca lui Creangă. Borduri și pavaj modern în cetatea mediavală Deva

Cetatea medievală Deva a fost modernizată cu 5 milioane de euro, incluzând pavaj și elemente contemporane, balustrade și stâlpi de iluminat, care nu respectă contextul istoric.

de Ştefan Petrică    |    13 Dec 2023   •   19:31

În cetatea medievală Deva, care a fost reabilitată cu o investiție de 5 milioane de euro, s-au efectuat lucrări de modernizare, inclusiv amenajarea de borduri și pavaj contemporan.

Primarul orașului, Florin Oancea, a distribuit pe rețeaua de socializare mai multe imagini care prezintă transformările, evidențiind atât pietrele de pavaj moderne, balustradele noi, cât și stâlpii de iluminat care, din păcate, nu se încadrează corespunzător în contextul istoric al monumentului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De asemenea, traseele au fost delimitate cu borduri din ciment, asemănătoare celor folosite în prezent în numeroase orașe din România.

Cetatea Deva este parte a monumentului istoric vechi de aproape 800 de ani.

Citește și: Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău se redeschide săptămâna aceasta. Evenimentele culturale pregătite pentru vizitatori

Primarul Devei, Florin Oancea, a subliniat că finalizarea acestui proiect spectaculos va contribui la funcționalitatea generală a monumentului istoric și va stimula dezvoltarea turismului cultural-istoric.

"Lucrările de reabilitare şi amenajare a Incintei I din Cetatea Deva, partea din vârful monumentului istoric, un proiect spectaculos, sunt aproape de a fi terminate.

Refuncționalizarea Incintei I și reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de incintele II și III care sunt deja reabilitate, va determina funcționalitatea întregului monument istoric, creând premisele dezvoltării turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei și tradițiilor zonei și implicit creșterea numărului de turiști", a scris Florin Oancea, pe pagina sa de Facebook.

Investiția totală în acest proiect se ridică la peste 23 de milioane de lei, din care 18,7 milioane de lei reprezintă contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene.

Finanțarea provine din Programul Operațional Regional, gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.

×
Subiecte în articol: cetatea medievala deva
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close