Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Răsturnare de situație pe scena politică! Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și George Simion, favoriții românilor în cursa pentru prezidențiale

Răsturnare de situație pe scena politică! Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și George Simion, favoriții românilor în cursa pentru prezidențiale

Răsturnare de situație pe scena politică din România. În noul sondaj realizat de INSCOP, favoriții în cursa pentru alegerile prezidențiale sunt Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și George Simion.

de Andreea Ştefan    |    02 Oct 2023   •   16:05

Sondajul realizat de INSCOP în parteneriat cu News.ro prezintă primele cifre cu privire la opțiunile de vot pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în 2024.

Date raportate la respondenți care își exprimă preferința pentru candidații din listă (75.9% din total eșantion).

Dacă duminica viitoare românii ar trebui să își aleagă noul președinte, primul în preferințele lor este Mircea Geoană (independent), cu 25.3% din voturi.

Marcel Ciolacu (PSD) este pe locul al doilea în clasament, cu 19.5% din voturi.

Pe locul al treilea, cu o diferență mică de procentaj, se clasează George Simion (AUR), cu 18.7%.

Pentru  Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 11.2%, iar pentru Diana Șoșoacă (SOS România) 10.1%.

Cătălin Drulă (USR, PMP, FD) ar fi ales de 5.6% dinte votanți, Dacian Cioloș (REPER) de 4.1%, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.7%. 2.8% dintre alegători spun că ar vota alt candidat.

Date raportate la respondenți care își exprimă preferința pentru candidații  din listă și declară că merg sigur la vot (47.7% din total eșantion)

Raportat la cei care au exprimat o preferință pentru candidații din listă (nu au fost luați în considerare nehotărâții și non-răspunsurile) și acordă nota 10 la întrebarea privind prezența la vot (47.7% din total eșantion), 24.6% ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 21.4% pentru Marcel Ciolacu (PSD), iar 18.5% pentru George Simion (AUR).

Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 12.8%, iar pentru Diana Șoșoacă (SOS România) 8.4%.

Cătălin Drulă (USR, PMP, FD) ar fi ales de 5.4% dinte votanți, Dacian Cioloș (REPER) de 3.4%, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 2.3%. 3.3% dintre alegători spun că ar vota alt candidat.

Vot alegeri prezidențiale – Turul al II-lea

Mircea Geoană vs. George Simion

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și George Simion, 63.5% dintre cei care au exprimat o opțiune ar vota cu adjunctul secretarului general al NATO, iar 36.5% cu liderul AUR.

Marcel Ciolacu vs. George Simion

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 58.8% dintre cei care au exprimat o opțiune l-ar vota pe liderul PSD, iar 41.2% pe liderul AUR.

Nicolae Ciucă vs. George Simion

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și George Simion, 52.2% dintre cei care au exprimat o opțiune l-ar vota pe liderul PNL, iar 47.8% pe liderul AUR.

Mircea Geoană vs. Emil Boc

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Emil Boc, 59.9% dintre cei care au exprimat o opțiune l-ar vota pe adjunctul secretarului general al NATO, iar 40.1% pe primarul Clujului.

Marcel Ciolacu vs. Emil Boc

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Emil Boc, 50.4% dintre cei care au exprimat o opțiune l-ar vota pe primarul Clujului, iar 49.6% pe actualul premier.

Metodologie:

  • Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro
  • Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie 2023
  • Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului
  • Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
  • Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.
×
Subiecte în articol: sondaj INSCOP alegeri prezidentiale
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close