Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Alertă pe piața pensiilor private. Românii pierd bani în fiecare zi | Legătura cu Rusia

Alertă pe piața pensiilor private. Românii pierd bani în fiecare zi | Legătura cu Rusia

Situație îngrijorătoare în România. Un anunț al ministrului Finanțelor, Adrian Câciu a trecut aproape neobservat - este vorba despre prezența României în Banca Internațională de Investiții, care are acționariat majoritar rus.

Alertă pe piața pensiilor private. Românii pierd bani în fiecare zi | Legătura cu Rusia
de Gabriel Dano    |    27 Mai 2022   •   22:01

Avocatul Gheorghe Piperea a semnalat aceasta situație cu impact puternic pe piața pensiilor private din țara noastră. Mai exact, fondurile de pensii administrate privat au expuneri mari pe obligațiuni emise de Banca Internațională de Investiții. Iar România, care este acționar semnificativ la această bancă, a anunțat miercuri că se retrage din acționariat din cauza agresiunii ruse în Ucraina.

"Obligațiunile deținute de fondurile de pensii la această bancă scad vertiginos. Pierderile sunt deja mai mari de 200 de milioane de euro. Culmea este că nu le cumpără nimeni – există un proiect de lege care intenționează prelungirea cu un an a termenului în care fondurile de pensii trebuie să scape de aceste obligațiuni – junk. Dar cine spune că se termină războiul așa de repede? Și cine spune că lumea va re-începe afacerile cu rușii, în loc să tragă o noua cortină de fier peste ruși?
Dacă nu știți, în fondurile de pensii sunt banii noștri de pensii, colectați din veniturile noastre. Deci, pierderea de 200 de milioane de euro e pierderea noastră", afirmă avocatul Gheorghe Piperea.

Subiectul a fost comentat la Exces de putere" de Adrian Ursu și Oana Zamfir împreună cu invitații emisiunii.

"Banca Internațională de investiții descoperim că are capital rusesc, ca urmare Guvernul României decide să se retragă de acolo că nu mai corespunde preceptelor internaționale din alianța în care suntem și noi.

Ne retragem de acolo dar descoperim că există e expunere pe această bancă fiindcă există obligațiuni emise ce se află în portofoliul unor fonduri de pensii private, acelea unde contribuim și noi lună de lună", a explicat Adrian Ursu.

Piperea: "Se întâmplă asta pentru că se prelungește la nesfârșit acest război"

"Ceea ce am văzut zilele acestea este cu totul întâmplător - este un lanț cauzal al întâmplărilor pentru că nu am sesizat la timp și nici ASF nu ne-a spus că sunt niște probleme la fondurile de pensii, că sunt niște scăderi care se duc dincolo de jumătatea procentului de inflație și probabil se întâmplă asta pentru că se prelungește la nesfârșit acest război", a spus la rândul său Gheorghe Piperea, la "Exces de putere".

Adrian Negrescu: "Rusia va avea tot interesul să sancționeze această ieșire din acționariat a României"

"Impactul poate fi foarte grav pentru fondurile de pensii din România - 200 de milioane de euro pierduți pentru că Rusia va avea tot interesul să sancționeze această ieșire din acționariat a statelor neprietene, că așa le spune.

Și să nu uităm că mai avem și niște capital în aceste bănci, vreo 50 de milioane de euro capital vărsat în cele două banci din care ne-am retras", a adăgat analistul economic Adrian Negrescu.

×
Subiecte în articol: Exces de putere Rusia Gheorghe Piperea
Parteneri
Metoda prin care românii pot păstra banii găsiţi pe stradă. E lege!
x close