Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Analistul economic Adrian Negrescu, scenariu sumbru pentru România: ”În toamnă ar putea urma un val de disponibilizări”

Analistul economic Adrian Negrescu, scenariu sumbru pentru România: ”În toamnă ar putea urma un val de disponibilizări”

Analistul economic Adrian Negrescu a dezvăluit, în cadrul emisiunii Exces de putere, un scenariu sumbru, care va afecta România începând din această toamnă.

Analistul economic Adrian Negrescu, scenariu sumbru pentru România: ”În toamnă ar putea urma un val de disponibilizări”
08 Iul 2022   •   23:11

”În primul rând, cred că principalul pericol este disponibilizarea masivă a unei mari părți a angajaților din zona micro-întreprinderilor, PFA-urilor, companiilor care depind foarte, foarte mult de consum, pentru că, din păcate, consumul în România  scade semnificativ și cred că cel mai bun exemplu în momentul de față este situația de pe litoral.

Chiar am fost în Mamaia și n-am mai văzut de vreo 20 de ani încoace atât de puțină lume pe litoralul românesc. Și atât de lume în restaurante, la baruri, la cumpărături.

Sunt constănțean, sunt născut și crescut aici și nu am văzut după Revoluție așa ceva. Este foarte puțină lume. Cei mai mulți sunt din zona celor cu vouchere de vacanță, adică bugetari, cei care au primit practic cazare și masă pe gratis din partea statului român. În rest, foarte puțini români, ceea ce înseamnă că românii își drămuiesc foarte drastic banii în această perioadă, iar asta se vede din consum.

A scăzut foarte mult consumul în economie, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul e undeva la nivel cu 20% de la o lună la alta, scade, și asta se simte mai ales în încasări.

Există deja o scădere semnificativă, inclusiv pe litoral, a prețurilor. Prețurile sunt mai mici decât vara trecută, mai ales la produsele alimentare. Da, depinde acuma de unde cumperi și cum cumperi, dar , în general, inclusiv companiile n-au mai crescut marja de profit atât de mult cât au creșteau înainte, pentru că își dau seama că nu mai vând.

Prețurile astea sunt ca un elastic. Dacă tragi prea mult de ele se vor rupe. Adică nu mai cumpără lumea produsele din magazinele,  din restaurante, nu mai vin în vacanță. Și iată că se întâmplă acest lucru. Probabil asistăm la o corijare semnificativă a datelor din economie, iar acest lucru se va vedea, după cum spuneam și la început, în situația firmelor. Probabil că multe dintre firme vor închide porțile în perioada următoare, mai ales în toamnă și iarnă, când ne așteptăm undeva la nivel de 100.000 de companii care să se închidă. Insolvențe, falimente, întreruperi de activitate", a spus Adrian Negrescu.

×
Subiecte în articol: Adrian Negrescu
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close