Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Avocatul Gheorghe Piperea, avertisment legat de dispariţia banilor fizici. Riscurile aduse de Euro digital

Avocatul Gheorghe Piperea, avertisment legat de dispariţia banilor fizici. Riscurile aduse de Euro digital

Gheorghe Piperea atrage atenția asupra riscurilor la care ar fi expuși românii dacă țara noastră ar trece la o monedă euro digitală emisă, de băncile centrale (CBDC - Central Bank Digital Curency)

de Mia Lungu    |    11 Noi 2022   •   23:01

"Nu este vorba despre o teorie e conspirație ci o chestiune cât se poate de factuală. Chiar astăzi am citit niște interviuri, luări de poziție, într-o dezbatere care s-a făcut în comun între Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană în vederea trecerii la euro digital." a precizat Gheorghe Piperea, la Antena 3 CNN. 

"Euro Digital este ceea ce va spuneam, Central Bank Digital Curency, adică CBDC, care se deosebește fundamental de bani.

Nu mai intermediază nicio banca între persoană fizică/ juridică și banca, ci totul se centralizează la banca centrală. Dar mult mai important este de spus că, dacă banii pe care îi știm astăzi, că sunt cash sau în conturi bancare, sunt instrumente de schimb imprescriptibile chiar și când se schimbă tipul de bani, ei bine această moneda digitală nu mai are acest atribut, de instrument de schimb. Are o valabilitate temporară, Banca Centrală Europeană vorbește de 45 de zile.

În momentul de față, în vigoare în România este un text legal din Codul Civil, 2191 al. 1, care spune negru pe alb: în momentul în care s-a constituit un cont bancar, nu mai ești tu proprietar al banilor ci este proprietar banca. Ce scrie acolo este că oricând poți să îți ceri banii înapoi. Dacă banca nu este în faliment, îți da banii apoi. Dacă se trece la moneda digitală, banca îți va da numai o parte din banii respectivi. 

În momentul în care se renunță la moneda națională, nu doar s-a renunțat la suveranitatea națională, dar se renunță la libertate și la proprietate.", a mai explicat avocatul, în această seară.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Piperea avocat euro digital bani
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close