Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere România deconectată: ignoraţi de Ministerul Educaţiei, 400.000 de copii se chinuie să facă şcoala online fără curent electric sau internet

România deconectată: ignoraţi de Ministerul Educaţiei, 400.000 de copii se chinuie să facă şcoala online fără curent electric sau internet

400 de mii de copii din România au pierdut cel puţin patru luni de şcoală în pandemie. Ei vor mai pierde, probabil, multe alte luni, pentru că ministerul de resort nu are nici măcar politicieni responsabili care să poată spune câţi dintre elevii români nu au acces la internet.

România deconectată: ignoraţi de Ministerul Educaţiei, 400.000 de copii se chinuie să facă şcoala online fără curent electric sau internet
de Evghenia Kironaki    |    18 Dec 2020   •   23:56

Ca întotdeauna, crizele accentuează distanţa dintre săraci şi bogaţi şi întotdeauna cei mai săraci devin şi mai săraci. Vaslui este cel mai sărac judeţ din România. Comuna Dragomireşti are reputaţia celei mai sărace comune din judeţ. Iar dintre satele comunei, Ciuperca este cel mai sărac, aşadar se poate spune că aici este polul sărăciei.

În Ciuperca, în satul de pe deal, sunt 18 copii care mergeau la şcoală înainte ca şcolile să se închidă. Nu era uşor: 7 kilometri dus, 7 kilometri pe drumul de întoarcere, la care se adaugă, iarna, riscurile reprezentate de animalele sălbatice - porcii mistreţi şi vulplile.

În ciuda dificultăţilor, copiii din Ciuperca ar da orice să se poată întoarce în sălile de clasă.

Contra-partida, adică şcoala on-line, este tot ce poate fi mai rău, în opinia lor. Sunt dificultăţi materiale şi umane care fac aproape imposibil procesul de învăţământ.

Şcoala online, misiune aproape imposibilă pentru copiii din Ciuperca

Andra este copila unor săteni în familia cărora a lovit nenorocirea: tatăl, cioban, s-a stins din viaţă în urmă cu câteva luni iar mama, cu toată străduinţa, nu-şi găseşte de muncă în zonă. 

Singurul lor venit este alocaţia fetei: un milion opt sute de mii de lei vechi pe lună. Asta-i tot. Andra a făcut rost de un telefon dar nu-şi permite să îi încarce cartela mereu. În plus, semnalul e prost în zonă.

Andra are vecini norocoşi: unul dintre părinţii fraţilor Florin şi Ioana a apucat să se pensioneze iar la Ciuperca este aproape un miracol să ai în familie pe cineva cu venit constant. Florin şi Ioana au un telefon şi o tabletă pentru şcoala online, însă telefonul e doar parţial folosibil: are ecranul spart şi camera nefuncţională.

Planul lui Florin: o căsuţă pe deal, unde internetul se "prinde" mai bine

După ce a aflat că vor primi, în sfârşit, după luni de zile de întârziere, tabletele promise de autorităţi, Florin şi-a făcut un plan: are nevoie de unul pentru că internetul pe tablete este furnizat de o firmă fără acoperire în zonă.

Însă dacă merge până sus, pe dealul din apropierea casei, Florin constată că semnalul reapare. Planu său e simplu: va încropi sus, pe deal, o căsuţă, se va îmbrăca gros şi va merge să facă şcoală on-line în singurul loc din apropiere unde acest lucru este posibil.

 

 

×
Subiecte în articol: scoala online Vaslui Exces de putere
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close