Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Consultare naţională la Antena 3 CNN: Ce fac românii dacă li se cere să-și apere țara, în caz de război

Consultare naţională la Antena 3 CNN: Ce fac românii dacă li se cere să-și apere țara, în caz de război

Ce fac românii dacă li se cere să-și apere țara? Mai mulți români au răspuns întrebării într-o consultare națională de la Antena 3 CNN.

Consultare naţională la Antena 3 CNN: Ce fac românii dacă li se cere să-și apere țara, în caz de război
Sursa foto: Getty Images I Valerii Heorhiian
de Ştefan Petrică    |    02 Feb 2024   •   23:30

Șeful Armatei române, generalul Gheorghiță Vlad, a afirmat într-un interviu pentru Europa Liberă că legea privind pregătirea populației pentru apărare ar trebui modificată, astfel încât românii să fie instruiți și pregătiți în cazul unui război.

El a spus că există un proiect de lege în acest sens, depus la Parlament, și speră ca acesta să fie adoptat anul acesta.

Mesajul generalului Vlad este similar cu apelurile recente lansate de ministrul suedez al apărării civile sau de șeful Comitetului Militar NATO, care au avertizat despre necesitatea de pregătire a populației civile în caz de război.

Ce fac românii dacă li se cere să-și apere țara - Consultare națională

Întrebați dacă ar participa la o astfel de instruire militară sau dacă tinerii din România ar trebui să învețe să-și apere țara, românii au răspuns:

"Dacă aș mai avea vârsta respectivă, sigur că da. În principiul Șeful Armatei are dreptate pentru că în general societatea românească nu este pregătită pentru a avea un război cu nimeni.

Este necesar pentru că riscurile în lume există", a spus un cetățean.

"Sunt de acord! Inclusiv cei care nu au făcut armata trebuie chemați și instruiți în acest sens", susţine un altul.

"Sincer nu, pentru România, nu! Pentru conducătorii noștri nu. Tinerii emigrează în alte țări și nu de bine, deci au motivele lor. Dacă ar fi vrut într-adevăr să apere țara, rămâneau în țară", spune, revoltată, o femeie. 

"Nu cred că este rău ca fiecare dintre noi să știe să folosească o armă pentru orice eventualitate.

Grav este ce auzim la televizor, cu războiul cu Rusia. Nu știu dacă va avea loc sau nu, dar părerea mea e că rușii nu au treabă cu România.

Este o pregătire de care avem nevoie, o pregătire militară te educă și îți arată valorile", a spus şi un bărbat.

"Eu aș participa la un astfel de instructaj. Cred că trebuie să existe un masterplan la nivel de țară.

Dacă tot vorbim de pericol de război, trebuie să avem masterplanul care să lămurească tot ce înseamnă apărare", a spus un bărbat din Brașov. 

"Da, pentru că România, chiar dacă este membru NATO, poate iniția o astfel de procedură, care în contextul actual este mai mult decât necesară. Ar fi bine ca tinerii, atât băieți cât și fete, să fie pregătite general pentru viață, dar în special și pentru astfel de momente". 

"Ce să vă zic? Sincer tinerii cam emigrează în alte țări, înțelegeți și nu de bine. Deci au ei motivul lor. Dacă ar fi vrut într-adevăr să apere țara rămâneau în România, dar România acum nu prea ai ce să aperi din punctul meu de vedere.

Credeți că avem nevoie ca tinerii să fie pregătiți să apere țara, ca și în alte state?

"Obligatoriu aparținem acestui pământ și României, obligatoriu. Războiul bate la ușă, trebuie să facă toată lumea înarmată.

Am fost în Israel, eu-s preot, am văzut fete care mergeau cu ranița în spate și cu armament acolo. Să știți că ne paște un mare război obligatoriu, tinerii 18 ani să facă armata.

Eu sincer m-aș duce, dar nu știu cât de important e acest lucru pentru populația României, având în vedere că nu cred că o să ne trimită pe noi. O să trimită oameni care au fost deja instruiți sau care au și dragoste aceasta pentru armată.

"Da, obligatoriu da. Bănuiesc că sunt tineri care își doresc în special băieții.

Să fie pregătiți să facă armata, că sunt atâtea și atâtea situații dificile când va veni un război că să va fi război scurt, atomic, nu se știe cum să ascundă ca să preîntâmpine radiații de bombe nucleare.

"Da, mă gândesc că da, se pare că acum poate tinerii aleg mai puțin partea asta, nu neapărat. Sunt mulți care vor să meargă în armată, mai mulți prieteni vor să meargă în armată.

Depinde și de tinerii din ziua de azi. Unii, trei sferturi dintre ei nu cred că au curajul, să zic, necesar, de a face chestia asta.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close