Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Dezvăluire savuroasă: Ce i-a șoptit Elena lui Nicolae Ceaușescu în spatele reginei Elisabeta, în timpul vizitei din 1978

Dezvăluire savuroasă: Ce i-a șoptit Elena lui Nicolae Ceaușescu în spatele reginei Elisabeta, în timpul vizitei din 1978

Nicolae și Elena Ceaușescu au făcut în 1978 o vizită oficială de stat în Regatul Unit. A fost un moment istoric, fiind prima vizită a unui șef de stat comunist la Londra.

Dezvăluire savuroasă: Ce i-a șoptit Elena lui Nicolae Ceaușescu în spatele reginei Elisabeta, în timpul vizitei din 1978
de Gabriel Dano    |    09 Sep 2022   •   22:16

În același an, Nicolae Ceaușescu vizitase SUA și China, având imaginea unui disident al lagărului socialist, opozant al sovieticilor, ce putea fi sprijinit pentru a crea o fisură în blocul comunist. La aceste considerente se adăugau cele de ordin economic.

Britanicii doreau o nouă piață de desfacere, firmele occidentale erau încă interesate să investească în România, iar românii erau interesați să-și dezvolte industria aeronautică și să exporte produse manufacturate în Regatul Unit, notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției.

Jurnalistul Dorian Galbinski a relatat, într-un interviu acordat lui Adrian Ursu pentru emisiunea "Exces de putere", câteva detalii spectaculoase din timpul vizitei istorice a Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu la Londra.

Adrian Ursu: E un episod absolut savuros în cartea dumneavoastră, când dintr-odată ați auzit că cineva recita versuri în dreapta dumneavoastră?

Dorian Galbinski: Da, era Elena Ceaușescu care recita "Muma lui Ștefan cel Mare" pentru Regina Mamă, în ideea că o să o facă să înțeleagă patriotismul românilor, adică să-și dea viața pentru țară.

Adrian Ursu:  Dar totuși, care a fost reacția Reginei Mamă auzind versurile pe care bănuiesc că i le traducea translatorul alocat acelui cuplu?

Dorian Galbinski: Traducea translatora Elenei Ceaușescu. Regina Mamă asculta foarte atentă. Ei au un training nemaipomenit. Nu-i poți abate de la traseul lor. Asculta foarte atentă, foarte serioasă. Nimic nu s-a întâmplat, nimeni n-a râs, nimeni nu a făcut nicio aluzie.

Adrian Ursu: Apropo de amuzament e de asemenea foarte haioasă relatarea dumneavoastră că, la un moment dat, Elena Ceaușescu i-a șoptit sau i-a spus chiar cu voce mai tare lui Nicolae Ceaușescu o frază care suna cam așa: 'Hai, Nicule, că m-am săturat?

Dorian Galbinski: Da sau "...că m-am plictisit", nu mai știu exact. Eram întâmplător chiar lângă ei.I-a spus-o cu o voce scăzută să audă nu mai el, dar oricum era spre sfârșitul dineului.

Interviul pe larg, în materialul video prezentat de Adrian Ursu, vineri, la "Exces de putere":

 

 

 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close