Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Politician de vârf, ”sponsor” pentru o minoră care a rămas însărcinată, dintr-un orfelinat din Giurgiu | Ieșiri în oraș, bani și cadouri

Politician de vârf, ”sponsor” pentru o minoră care a rămas însărcinată, dintr-un orfelinat din Giurgiu | Ieșiri în oraș, bani și cadouri

Președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, a devenit din principalul ordonator de credite al DGASPC principalul ”sponsor” pentru una dintre minorele instituționalizate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mar 2023   •   23:46

Legătura dintre liberalul de 58 de ani și adolescenta de 16 ani s-a sudat după ce acesta a participat anul trecut la ziua acesteia de naștere.

”Anul trecut am demarat un program prin care, cu ajutorul giurgiuvenilor inimoși, fiecărui copil sau adult din sistemul de protecție socială i se oferea de ziua lui un tort, eventual o sticlă de șampanie fără alcool, poate alte mici cadouri. Am fost de ziua ei de naștere”, a declarat Dumitru Beianu.

Legăturile dintre Beianu și minoră devin tot mai strânse. Adolescenta și sora ei de 14 ani, de asemenea instituționalizată, fiind scoase în oraș în repetate rânduri de președintele Consiliului Județean Giurgiu.

Dovezile au fost descoperite rapoartele schimburilor de tură în urma controlului Autorității Naționale de Protecția Copilului și Adopție.

16/04/2022 - La ora 10:00, dl. Beianu Dumitru a venit în structură și a plecat împreună cu surorile M. și A. M. și A. s-au întors în structură la ora 18:45, au fost la o acțiune la Herești și la biserica din Comana.

30/04/2022 - La ora 12:45, dl. Beianu a venit în structură și a plecat împreună cu surorile M. și A. la plimbare, cu acordul doamnei coordonator.

13/05/2022 M. Și A. Au plecat cu dna. Iulia la ora 19:15 pentru a vedea o garsonieră ca să locuiască cu chirie fratele lor M. împreună cu prietenul A. C., după care au mers împreună cu dl. Beianu la ponton unde au servit masa. Beneficiarele au fost aduse împreună cu M. și C. de către dl. Beianu și dna. Iulia la ora 22:00.

21/05/2022 M. și A. Au plecat la ora 18:00 până la orele 22:00 în oraș, a trecut dl. Beianu și le-a scos la pizza și un suc.

22/05/2022 A. și M. Au plecat însoțite de dl. Beianu la ora 18:30 la teatru.

Conform programului Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu, în ziua respectivă a avut loc premiera spectacolului Depozitul Zero, care nu era recomandat persoanelor sub 16 ani.

Plecările minorilor din centrul unde stăteau nu au fost însă consemnate conform procedurilor legale de către angajații de la Protecția Copilului Giurgiu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Cu excepția a două consemnări, plecările surorilor M. și A. însoțite de reprezentanți ai Consiliului Județean Giurgiu, precum și vizitarea acestora nu se regăsesc menționate în registrele de evidență specifice. Aceste informații sunt regăsite doar în rapoartele de predare-primire a turei. În general, se consemnează doar ora plecării, nu și cea a revenirii a acestor minore”, potrivit unui raport de control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

După vizitele dese, ieșirile în oraș și mașinile de serviciu trimise pentru a o lua pe preferata președintelui Consiliului Județean din stabilimentul social, de la sfârșitul lunii iunie 2022 încep să apară consemnări despre sumele de bani pe care președintele Consiliului Județean Giurgiu i le dă acestei minore.

26/06/2022 - în jurul orei 20:15, dl. Beianu a venit la poartă și i-a dat lui A. suma de 200 lei.

04/07/2022 - A. a mers însoțită la Consiliul Județean la dl. Beianu. Aceasta a primit suma de 100 lei. Beneficiar A. l-a sunat și i-a cerut bani.

28/07/2022 A și M. au fost luate de șoferul CJ și duse la dl. Beianu la ora 10:00 pentru o acțiune. A. a revenit la ora 14:00, iar M. ora 17:30.

11/09/2022 - S-a luat legătura cu A. la spital. Aceasta ne-a relatat că a fost vizitată ieri de dl. Beianu.

7/09/2022 - Beneficiara A. l-a contactat telefonic pe dl. Beianu, solicitându-i suma de 50 lei. (...) La ora 14:45 a venit dl. Beianu, i-a înmânat suma de 100 lei,50 lei pentru ea, 50 pentru M.

09.09.2022 - La ora 20:10, A. cu B. R. s-au întors de la spital. Doctora i-a administrat o rețetă, A. i-a dat mesaj domnului Beianu să-i achiziționeze medicamentele după acea rețetă.

Atenția specială pe care i-o acordă adolescentei și dărnicia lui Beianu devin subiect de discuție între cele două fete din centru și între angajații DGASPC Giurgiu. Una dintre fete din centru declară:

”Beianu o scotea mereu afară. I-a luat de trei ori telefoane, a fost la ea la spital de câte ori i-a zis. Dacă nu avea nimic cu ea, nu cred că trebuia să o ajute atât. Numai pe ea și pe sor-sa venea să le ia din centru.

Pe alții care au cerut ajutorul nu i-a ajutat, iar pe ea de atâtea ori. Când săream cu gura de ce nu ne lua și pe noi, zicea că nu are timp, că nu știu ce și că le ia pe ele că sunt mai mici, dar erau fete mai mici la noi în căsuță pe care nu le luau.

De câte ori îi trimitea mesaj să-i aducă 50 lei, el îi aducea două milioane. I-a cumpărat de trei ori telefoane pe care ea le-a băgat la amanet. Pe unul i l-a cumpărat de ziua ei, iar acum cică i s-a furat și ăla. Acum are altul. Venea la două-trei zile la ea sau când îi dădeam ea mesaj că avea nevoie de ceva. Sau dacă voia să-i aducă ceva, o suna și îi spunea să iasă la poartă”, a declarat o minoră de la DGASPC Giurgiu.

Și încă o declarație care întărește afirmațiile de mai sus și aparține chiar unei angajate a Protecției Copilului Giurgiu.

”Toată lumea vorbea în centru, inclusiv colege, inclusiv beneficiare, că A. ar avea o relație cu dl. Beianu și că pe unele ture dl. președinte a fost și a lăsat bani. O dată 14 milioane, o dată 6 milioane, este scris în rapoartele de tură, mă refer la perioada decembrie-ianuarie.

A. a solicitat o mașină să meargă la Consiliu să i se dea un telefon. A fost însoțită de o colegă, iar acolo șoferul domnului Beianu ar fi coborât, i-ar fi dat un telefon în cutie, nou, și ar fi spus că pentru orice are nevoie să dea mesaj.

Toată lumea vorbește și e îngrozită de treaba asta. Se discuta și se discută între colege, dar le este frică să vorbească, cum și mie-mi este să nu ne pierdem locul de muncă”, a declarat și o angajată a DGASPC Giurgiu.

Angajații de la Protecția Copilului Giurgiu au constatat în 15/07/2022 că adolescenta A. este gravidă în 6 săptămâni, iar aceasta a susținut că a întreținut raporturi sexuale cu prietenul ei de 19 ani.

În aceeași zi, fata și sora se întâlnesc cu Beianu la cofetărie, unde discută despre sarcină și situația socială a băiatului.

În 18 august, acesta de pune la Judecătoria Giurgiu o cerere de autorizare a căsătoriei cu gravida, deși aceasta trebuia depusă de minoră. Gravida își dă acordul după 2 săptămâni. DGASPC Giurgiu este de acord, de asemenea, cu căsătoria.

Chiar și președintele Consiliului Județean Giurgiu anunță căsătoria celor doi într-o conferință de presă, în septembrie anul trecut.

Un control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, declanșat după apariția publică a primelor informații despre problemele de la Giurgiu, dă peste cap toate planurile. Inspectorii constată grave încălcări ale legii.

Se descoperă chiar că semnătura de pe actele depuse la instanță diferă de cea de pe alte documente. Concluziile inspectorilor sunt extrem de grave, dezvăluind toleranța suspectă a angajaților de la Protecția Copilului Giurgiu.

”Anterior exprimării acordului directorului general al DGASPC Giurgiu, în calitate de reprezentant legal al minorei A., la căsătoria acesteia cu M.F.C., documentele analizate nu relevă inițierea unor minime demersuri realizate de DGASPC pentru verificarea garanțiilor morale și a condițiilor materiale ale celui care urma să devină soțul unei minore aflate în sistemul de protecție specială.

Remarcăm că din documentele analizate nu reiese că A. ar fi beneficiat de informări/consilieri privind asumarea rolului marital și consecințele ce decurg din încheierea unei căsătorii la vârsta minoratului. Coborând informațiile din documentele analizate, apreciem că DGASPC nu a acționat ținând seama de interesul superior al copilului în cazul A.

Mai mult, din analizarea documentelor nu poate fi exclusă suspiciunea ca minorei să îi fie indusă ideea de căsătorie ca soluție de rezolvare a problemei”, se mai arată în raportul de control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Și acesta nu este singurul lucru șocant. Cei de la DGASPC Giurgiu nu sesizează Poliția când află că A. și o altă adolescentă de 15 ani sunt gravide.

”Managerul de caz al copilului A. a afirmat că nu a considerat necesară sesizarea organelor de cercetare penală și nici compartimentul de intervenție în situații de abuz, neglijare, trafic, migrație și repatrieri atunci când a aflat de sarcina minorei, ”deoarece ambii au fost de acord și urmează să se căsătorească”, se mai arată în raportul de control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

După ce controlul de la București arată că prietenul oficial al adolescentei era cercetat penal în două dosare penale și că asupra familiei sale planează grave semne de întrebare, având o soră instituționalizată, în 2018, chiar la DGASPC Giurgiu, cei de la Protecția Copilului schimbă macazul, refac ancheta socială și cer instanței respingerea căsătoriei, fapt care se și întâmplă. Iubitul nu atacă soluția instanței și pleacă în Spania.

Se reîntoarce în februarie, după ce primește bani de la Dumitru Beianu, prin intermediul gravidei. Între timp, președintele Consiliul Județean Giurgiu a continuat să-i dea bani acesteia.

În 10 martie anul curent, A. naște o fetiță la Spitalul Județean Giurgiu, iar trei zile mai târziu este externată. După câteva zile, tânărul recunoaște copilul, dar nu este 100% sigur că el este tatăl copilului.

”C. i-a zis că o să încerce să facă testul ăla de paternitate și dacă nu e a lui, o bate pe A. Când Beianu a venit odată la căsuță, a pupat-o pe burtă când era gravidă și i-a pus mâna pe burtă”, a declarat o minoră de la DGASPC Giurgiu.

Faptul că tânărul care și-a asumat în acte copilul ar putea cere test de paternitate a căzut ca un trăsnet la Protecția Copilului.

Președintele Consiliul Județean Giurgiu a refuzat în primă fază să discute despre acest subiect.

A acceptat ulterior, pentru a doua zi, o întâlnire. A condiționat dialogul de cerința ca să-i fie adresate toate întrebările la început.

Întreaga anchetă poate fi vizionată în videoclipul de mai sus.

×
Subiecte în articol: Dumitru Beianu DGASPC Giurgiu ancheta minora
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close