Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Plătim curent electric scump din cauza lor. Avem dovada şi lista vinovaţilor

Plătim curent electric scump din cauza lor. Avem dovada şi lista vinovaţilor

România ține încremenite în nemișcare zeci de turbine care ar putea produce curent electric mult și ieftin. Un baraj şi patru blocaje împiedică funcționarea hidrocentralei de la Răstolniţa, care ar putea să genereze 35MW în Sistemul Energetic Naţional. Iată lista vinovaților.

Plătim curent electric scump din cauza lor. Avem dovada şi lista vinovaţilor
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Oct 2022   •   22:34

Când de la Bruxelles ni se spune că trebuie să ne întoarcem în bezna și frigul comunismului, când o lume întreagă se bate până la declanșarea de războaie pentru energie, România ține încremenite în nemișcare zeci de turbine care ar putea produce curent electric mult și ieftin.

La Răstolnița, în Mureș, în inima Munților Călimani, planurile cincinale s-au preschimbat după 1989 în decenii de abandon și lipsă de viziune.

Hidrocentrala de la Răstolnița, un proiect finalizat în proporție de 96%

Din cele 4 piedici care blochează, după 33 de ani, punerea în funcțiune a unui obiectiv finalizat în proporție de 96%, primul obstacol pare cel mai greu de depășit.

E vorba de lăstărișul crescut pe fundul văii ce ar trebui inundată spre a primi lacul de acumulare.

Dar, pentru a curăța la ras fundul văii este nevoie de autorizație. Iar aici începe încordarea de orgolii și pasarea vinovățiilor între instituții.

Ca de fiecare dată, statul se manifestă ca un balaur ale cărui capete se ciocnesc și sună a gol.

Hidrocentrala de la Răstolniţa ar putea să genereze 35MW în Sistemul Energetic Naţional

Vă surprinde să aflați că până și stația electrica destinată să arunce în sistemul energetic național cei 35 de MW de la Răstolița e completă?

Sala de comandă are toate echipamentele instalate, gata de pornire. Inclusiv turbinele sunt încremenite în așteptarea momentului în care le va veni apa la moara de învârtit megawați.

Pentru localnici e greu de găsit explicații rezonabile pentru deceniile de nepăsare si jaf care au blocat proiectul. Așa ca se împart între revoltă şi nostalgie.

Primarul, copleșit de facturile din ce în ce mai greu de plătit pentru curentul electric al comunei, mai are o povară de dus: cea a retrocedărilor cu suprafețe uriașe de teren pe care le reclamă mai mult sau mai puțin îndreptățit moștenitori ai unor familii de grofi.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close