Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere O nouă otravă se revarsă peste România: Mii de tone de haine mizerabile din Vest, importate "pe persoană fizică"

O nouă otravă se revarsă peste România: Mii de tone de haine mizerabile din Vest, importate "pe persoană fizică"

O nouă invazie riscă să sufoce România. În țara denumită deja de presa internațională drept "tomberonul Europei" intră mii de tone de deșeuri textile, adevărate focare ce răspândesc de la boli dermatologice la produse chimice nocive.

O nouă otravă se revarsă peste România: Mii de tone de haine mizerabile din Vest, importate "pe persoană fizică"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ioana Mircea    |    02 Dec 2022   •   22:49

Rețelele sunt bine organizate și folosesc toate găurile din legislația europeană și, mai ales, din cea românească extrem de șubredă. Mecanismul este simplu: munții de haine - multe dintre ele putrezite, zdrențurite, mizerabile sunt mutați cu camionul din Vest, în România sub pretextul donațiilor către ONG-uri sau biserici, din ce în ce mai des, sub forma unor importuri intracomunitare făcute de persoane fizice.

"În fapt, obligația din normele europene de a expedia doar marfa curată, chiar dacă este veche, nu e aproape niciodată respectată", a explicat Pervescu Dan, comisar ANPC Timiș.

Descoperirile tot mai dese și mai înfricoșătoare ale echipelor ANPC vin însă în coliziune cu toleranța pe care o manifestă alte autorități de control ale statului român în fața acestei deversări tot mai extinse de mizerii peste România.

:În Orașele României, încă marcate profund de sărăcie, am explodat rețelele magazinelor cu haine second-hand unde ajunge marfa ce are cât de cât aspect vandabil.

În afară de încălțămintea și vestimentația comercializată la kilogram în aceste magazine ale sărăciei, alte mii de tone sunt parțial transformate în cârpe destinate, oficial, spălătoriilor auto, dar, în fapt, cele mai multe nu se știe ce soartă au.

Programarea strictă a intrării în țară a camioanelor cu gunoaie

Dacă sunt incinerate, ele sunt vinovate în mare parte de alertele de poluare cu fum toxic din jurul marilor orașe. Altele pur și simplu sunt aruncate pe câmpuri, deși descompunerea lor poate dura mulți ani și poate dăuna mediului. Nu e deloc de neglijat această sursă de infestare dacă ne uităm la imaginile cu nesfârșitele hectare de deșeuri textile descoperite recent în Chile", a mai explicat comisarul.

Pe lângă fenta cu importul pe persoană fizică, tot mai des utilizată pentru a scăpa de controalele autorităților care au putere doar asupra firmelor, o nouă tactică este acum abordată de rețelele care aduc toate mizeriile Europei în România: programarea strictă a intrării în țară a camioanelor.

Cu puterile limitate în fața acestei avalanșe toxice, autoritățile care încă mai mișcă vor să încerce o modificare urgentă a legislației. Până când legea va fi schimbată și, eventual, și aplicată, România rămâne cel mai încăpător tomberon de gunoi al Europei.

×
Subiecte în articol: haine second hand gunoaie import
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close