Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere România, obligată să primească în continuare vaccinuri anti-COVID, deși au expirat deja 2 milioane de doze. Cum explică Alexandru Rafila

România, obligată să primească în continuare vaccinuri anti-COVID, deși au expirat deja 2 milioane de doze. Cum explică Alexandru Rafila

Ministrul Alexandru Rafila a declarat astăzi, într-o conferință de presă la Craiova, că România este obligată să primească în continuare vaccinuri anti-COVID, întrucât există contracte încheate cu țara noastră până în anul 2023.

România, obligată să primească în continuare vaccinuri anti-COVID, deși au expirat deja 2 milioane de doze. Cum explică Alexandru Rafila
de Mia Lungu    |    15 Apr 2022   •   21:15

Se dorește în acest moment  renegocierea acestor contracte care să prevină risipa banilor publici. Negocierile s-au făcut la nivelul Comisiei Europene. Rafila a mai spus că până acum au expirat 2 milioane de vaccinuri, inclusiv distrugerea lor presupune costuri ridicate, iar în perioada următoare va mai expira  "o cantitate mare".

Ministrul Sănătății a spus că a informat Preşedinţia României și încearcă prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe să vadă dacă sunt şi alte ţări în această situaţie.

Rafila a menţionat că a reuşit să vândă cele 6,5 milioane de doze de vaccin de la Pfizer, primite în ianuarie şi februarie, către Germania şi Ungaria, dar nici celelalte tări nu mai vor să cumpere în acest moment vaccinuri.

Referitor la telemedicină, Rafila a declarat că aceste servicii nu trebuie să înlocuiască contactul medicului cu pacientul, trebuie să fie complementare.

Acesta spune că a avut o discuţie cu conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru găsirea unei soluţii ca aceste servicii de telemedicină să continue. Dar există o condiţie. Aceste servicii nu trebuie să înlocuiască contactul medicului cu pacientul atunci când se poate. Ele trebuie să asigure accesul în anumite situaţii pentru pacienţii din zone izolate.

Rafila a spus că trebuie păstrate lucrurile bune din pandemie, inclusiv la nivelul medicului de familie, a recunoscut că medicul ar trebui să decidă, dar trebuie "să existe întotdeauna şi anumite chei de control pentru că nu suntem toţi la fel".

 

×
Subiecte în articol: vaccinuri anti-COVID doze Alexandru Rafila
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close