Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere România riscă să piardă 280 de milioane de euro dacă nu împădurește 25.000 de hectare până la sfârșitul anului

România riscă să piardă 280 de milioane de euro dacă nu împădurește 25.000 de hectare până la sfârșitul anului

803 milioane de euro primește România prin PNRR pentru a împăduri 56.000 de hectare, însă Banca Mondială avertizează că România riscă să nu își atingă țintele din acest an. Asta ar însemna că țara noastră riscă să piardă 280 de milioane de euro dacă nu împădurește 25.000 de hectare până la sfârșitul anului. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Apr 2023   •   10:34

În ediția de vineri seara a emisiunii Exces de putere s-a precizat că aproximativ 20% din această țintă este îndeplinită, adică puțin peste 5.000 de hectare. 

„Doar atâtea terenuri au fost identificate ca fiind pretabile pentru împădurire”, a arătat jurnalistul Adrian Ursu.

Bogdan Bălănișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, la Exces de putere„Terenurile care sunt eligibile pentru această componentă de finanțare sunt terenurile agricole, terenurile degradate, iar a treia categorie din cele patru terenuri face referire la pajiștile permanente. Sunt în România, din păcate, din cauza scăderii numărului de efective de animale în zone rurale, pajiști care au rămas abandonate, unele dintre ele chiar au început să se împădurească. Iar ultima categorie este doar o componentă din fondul forestier, care a fost afectată de calamități naturale sau de dăunători.
Din punct de vedere al beneficiarului, ghidul de finanțare permite foarte multe categorii de beneficiari, adică: pot fi cetățeni persoane fizice, pot fi persoane juridice, pot fi primării, pot fi asociații de unități administrativ-teritoriale, pot fi ONG-uri. Ce este foarte important este că nu trebuie să fie proprietarul terenului respectiv: pentru a intra în program este suficient să facă dovada faptului că poate folosi acel teren pe o perioadă de minim 20 de ani în scopul pentru care a fost numit”.


Totuși, secretarul de stat nu a știut să precizeze în emisiunea de aseară câte pe câte hectare de teren s-au și plantat copaci, conform proiectului.

„Eu consider că aici lucrurile vor avea o dinamică ce nu va fi liniară, ci în sens exponențial. Și programul devine din ce în ce mai popular la nivelul potențialilor beneficiari. Sunt cu siguranță situații în care s-a început plantatul, nu pot să vă enunț un exemplu acum, că nu am situația în față”, a declarat Bogdan Bălănișcu.

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close