Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere România lovită de vijelii puternice. Directorul ANM anunţă fenomene meteo violente în toată ţara

România lovită de vijelii puternice. Directorul ANM anunţă fenomene meteo violente în toată ţara

Elena Mateescu, director ANM, a confirmat la Antena 3 că mai multe județe din ţară sunt lovite de vijelii puternice. Autorităţile sunt în alertă. Zeci de comune sunt ameninţate de inundaţii.

România lovită de vijelii puternice. Directorul ANM anunţă fenomene meteo violente în toată ţara
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    25 Iun 2021   •   22:54

Au fost trimise până la această oră începând de după amiază 30 de avertizări meteorologice de cod roșu de tip nowcasting ce vizează cantități de precipitații pe secvențe foarte scurte timp 45-50 de minute peste 50-70 litri pe metru pătrat.

Avem deja confirmări că în anumite zone, mai ales în Maramureș au căzut deja 100-110 litri pe metru pătrat, iar la Arad avem chiar o confirmare a vitezei vântului de 144 de km pe oră pe aerodrom iar la stația meteorologică deja 86 de km pe oră. La Sânnicolau Mare 122 km de km pe oră.

Avem grindină confirmată de 2,5 cm, iar fenomenele sunt în dinamică.

În această noapte și chiar și mâine și duminică este posibil să consemnăm manifestări îndeosebi în sudul țării.

În București mâine o probabilitate destul de ridicată să avem perioade cu vijelii puternice intensificări ale vântului, grindină, averse torențiale, cantității de apă ce pot depăși 10-20 de litri pe metru pătrat. Izolat 20-25 litri pe metru pătrat", a transmis Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3

Mii de oameni din cea mai mare comună din Maramureș, Poienile de Sub Munte, stau de veghe pentru ca râul Ruscova să nu iasă din matcă. Vineri seara a fost cod roșu după cod roșu de furtună și ploi torentiale în munții Maramureșului.

Au căzut peste o sută de litri pe metru pătrat într-o perioadă extrem de scurtă. Râul s-a umflat din cauza viiturilor venite de pe versanții munților și stă să iasă din matcă. Zeci de case sunt amenințate. De altfel, o porțiune din malul râului s-a surpat din cauza furiei apei venite de pe munte.
COD ROȘU 22.05 - 23.30 pentru localitățile Târgu Lăpuș, Ieud, Suciu de Sus, Cupșeni, Cernești, Lăpuș, Dragomirești, Băiuț, Botiza, Groșii Țibleșului. Se vor semnala: vijelii puternice cu rafale de peste 90 km/oră, averse ce vor acumula 50 l/mp, grindină, descărcări electrice.
COD ROȘU: zona de munte - Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Moisei, Vișeu de Jos, Repedea, Săcel. Se vor semnala averse torențiale - 50 l/mp (în zonă s-au acumulat în ultimele trei ore peste 70 l/mp); grindină, vijelii, descărcări electrice

×
Subiecte în articol: meteo Elena Mateescu
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close