Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Teolog, strigăt de durere de la Cimitirul Eroilor din Sinaia: "Să ne iertați pentru batjocura pe care o aducem jertfei voastre, că am greșit punând trădătorii aştia să conducă ţara"

Teolog, strigăt de durere de la Cimitirul Eroilor din Sinaia: "Să ne iertați pentru batjocura pe care o aducem jertfei voastre, că am greșit punând trădătorii aştia să conducă ţara"

În ediția de vineri seara a emisiunii Exces de Putere, Adrian Ursu a prezentat strigătul de durere al unui teolog aflat în vizită în Sinaia care a văzut în ce stadiu deplorabil se află Cimitirul Eroilor care au căzut pe frontul celor două mari războaie.

Teolog, strigăt de durere de la Cimitirul Eroilor din Sinaia: "Să ne iertați pentru batjocura pe care o aducem jertfei voastre, că am greșit punând trădătorii aştia să conducă ţara"
de Cristi Georgescu    |    Claudia Popovici    |    05 Noi 2021   •   23:19

Aşa cum ne batem joc de ceea ce însemnă identitatea noastră națională, ne batem joc şi de prezent şi mai ales sacrificăm şi viitorul, nu ai cum să le desparți unele de altele, spune realizatorul Adrian Ursu.

Cimitirul Eroilor din Sinaia este lăsat în paragină şi pare decor de film de groază. Spaţiul închinat ostașilor căzuți la datorie pentru România era, nu demult, plin de buruieni. Administraţia locală a trimis aici lucrătorii de la spaţii verzi să curețe zona.

În schimb, au rămas crucile vandalizate şi treptele sparte, care arată ca după bombardament. Teologul Valentin Guia a realizat o filmare de la faţa locului. Cu greu şi-a stăpânit lacrimile atunci când a văzut cimitirul lăsat la voia întâmplării.

„Efectiv am un sentiment de ruşine. O să vă arăt cum arată cimitirul eroilor noştri români, care au murit în Al Doilea Război Mondial. Am un mesaj pentru vagabonzii aştia care ne conduc. Îmi asum tot ceea ce spun. Măi nesimțiților, voi puteţi fura acum din ţara asta şi puteți să batjocoriți aceste meleaguri datorită lor şi ia uiați cum le sunt mormintele.

„Mi-e rușine să calc fiecare pas. Au murit degeaba. Ați vândut ţara şi demnitatea"

Ia uitați cum arată aleea care duce către monumentul eroilor noștri. Ia uitați cum arată plăcuţa. Să ne iertați pentru batjocura pe care o aducem jertfei voastre, că am greșit punând trădătorii aştia să conducă ţara. Ia uitați cum arată. Unele nici nu mai au însemnele militare pe ele şi voi faceți statui de lux. Mi-e rușine să calc fiecare pas. Au murit degeaba. Ați vândut ţara şi demnitatea", spune revoltat teologul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În stațiunea Sinaia mai există un Cimitir al Eroilor care a fost recent reabilitat. Primăria spune că nu sunt momentan bani şi pentru cel de la ieșirea de la stațiune înspre Comarnic.

„Am cerut sprijinul celor de la Oficiul Național al Cultului Eroilor dar, momentan, ei ne fac permanent doar adrese. Se apropie de 80.000-100.000 de euro renovarea şi, din păcate, se degradează de la o zi la alta", spune primarul.

La cât de multă batjocură consemnăm zi de zi, nu e de mirare că autorităţile care risipesc banii fie pe acţiuni inutile, fie pentru căpătuirea clientelelor politice, nu dau niciun ban sau respect pentru memoria şi identitatea noastră națională.

 

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close