Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Românii riscă să fie privaţi de banii europeni de cuplul Kovesi-Cioloş | Explicaţiile unui membru CSM

Românii riscă să fie privaţi de banii europeni de cuplul Kovesi-Cioloş | Explicaţiile unui membru CSM

Victor Alistar, membru CSM, a comentat anunțul șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, care analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România. Care este motivul.

Românii riscă să fie privaţi de banii europeni de cuplul Kovesi-Cioloş | Explicaţiile unui membru CSM
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2022   •   22:19

Motivul: din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.

Un alt motiv pentru care Kovesi anunță că analizează posibilitatea sesizării Comisiei Europene în ce privește activarea mecanismului de condiționalitate a fondurilor este faptul că Parchetul European nu ar fi primit încă cei 9 procurori delegați suplimentar față de cei desemnați deja și că ” a existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunilor sale”.

Întrebat despre acest demers, Victor Alistar, membru CSM, a explicat. 

"La directivă, în grupul de lucru al Consiliul Economic Social European când a acordat avizul și în grupul care a inițiat această directivă, intenția a fost aceea de a găsi niște pârghii de raportare, recomandat întâi internă și ulterior externă, fără a putea limitare raportarea externă.

Să vă dau un exemplu Maternitatea Ciulești. Se face un raport de avertizare și să spunem suntem praf cu ce înseamnă sistemul electric și sistemul de stingere a incendiilor. O asemenea raportare o face-i intern la în cadrul instituției.

Poți s-o faci și direct extern, către minister cum s-a întâmplat și așa mai departe.

Legat de raportarea în interior abia după 3 luni de zile să pot să te adresez în exterior. Acum termenul pus ca atare este un termen neprevăzut de directivă.

Este adevărat că directiva spune că trebuie să fie armonizare minimală, adică statele membre pot, în raport de tradiția lor juridică, să meargă și la alte prevederi.

Însă tot în directivă, la articolul 53 se spune foarte clar că este principiu non regresiuni, ori chestiune aceasta să limitezi raportarea externă, spre exemplu către propria organizație fiind au, către presă este o chestiune care diminuează garanție deja existent în legislație.

Pentru că cea mai mare problemă la legislație era că nu există niciun fel de follow-up, adică  domnule, avem o problemă hai să facem ceva. Și nu se întâmplă absolut nimic.

Dar atenție că n-ai voie să folosești această speță legislativă pentru răzbunări personale", a explicat Victor Alistar, membru CSM în emisiunea Exces de putere de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Mihai Alistar CSM Laura Codruta Kovesi
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close