Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Viol, muncă forţată, umilinţe, în centre de plasament din România. Ministrul Familiei spune cine ar trebui să concedieze vinovaţii

Viol, muncă forţată, umilinţe, în centre de plasament din România. Ministrul Familiei spune cine ar trebui să concedieze vinovaţii

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a vorbit vineri, la Antena 3 CNN, despre o situație de groază, dintr-un centru aflat în subordinea Direcției pentru Protecția Copilului.

Viol, muncă forţată, umilinţe, în centre de plasament din România. Ministrul Familiei spune cine ar trebui să concedieze vinovaţii
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Oct 2023   •   22:57

"Corpul de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului este la Vaslui. Aşteptăm în cel mai scurt timp un rezultat din partea acestei investigaţii", a spus ministrul, în direct, la Antena 3 CNN.

La Vaslui, un copil luat din familie de Protecția Copilului a trecut prin coșmarul vieții sale – un adolescent de 17 ani, supranumit "Căpitanul" l-a bătut în repetate rânduri, l-a abuzat sexual și chiar a urinat pe el. Victima a povestit drama prin care a trecut când s-a întors acasă.

Dragoş Boţa, jurnalist Antena 3 CNN, a arătat la emisiunea "Exces de putere" că cei care ar fi trebuit să-l apere pe băiat nu au fost deranjaţi de autorităţi în niciun fel.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, declară că aşteaptă rezultatul investigaţiei, Corpul de Control fiind la Vaslui.

"Decizia apoi este în mâna Consiliului Judeţean, pentru că la aceste direcţii conducerea vine pusă şi schimbată de către Consiliul Judeţean, iar conducerea direcţiei mai departe are puterea de a analiza activitatea în speţă a angajaţilor şi de a-i da afară, conform legii", a adăugat Natalia Intotero.

Potrivit ministrului, situația de groază din centrele aflate în subordinea Direcției pentru Protecția Copilului nu e la nivel naţional.

"Ţine de caracterul fiecăruia, de ce nu se întâmplă astfel de tragedii în alte judeţe?", a spus Natalia Intotero.

Cum protejează statul copiii? Viol, muncă forţată, umilinţe în centre de plasament din ţară

Povestea familiei Spoitoru începe în 2014 când Protecția Copilului Vaslui decide să-i ia pe toți cei cinci copii. Asta după ce cel mai mare este implicat în furtul unui sac cu nuci, iar mai mulți vecini din comuna Dănești strâng semnături plângându-se de compartamentul membrilor familiei.

Alexandru Spoitoru povestește cum și-a găsit unul dintre copii după un an. Băiatul avea să treacă prin coșmarul vieții sale – un adolescent de 17 ani, supranumit "Căpitanul" l-a bătut în repetate rânduri, l-a abuzat sexual și chiar a urinat pe el. Victima a povestit drama prin care a trecut când s-a întors acasă.

Poliția a început atunci o anchetă. Tatăl copilului s-a plâns peste tot, ajungând în audiență până la cel mai puternic om din Vaslui la acel moment, președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu.

Ministrul Familiei: Am trimis Corpul de Control la Vaslui. Aşteptăm rezultatul

Povestea tristă a familiei Spoitoru continuă pentru că alți trei minori luați de Protecția Copilului sunt încă în plasament. Iar de una dintre fete, în vârstă acum de 11 ani, spun că nu au mai aflat nimic de un an de zile.

Autoritățile statului sunt cele care poartă responsabilitatea pentru toate acestea. Toate răspunsurile se găsesc la conducerea Protecției Copilului Vaslui condusă de Dragoș Cazacu. 

Cine este Dragoș Cazacu? Nimeni altul decât omul de încredere al lui Dumitru Buzatu, cu care baronul de Vaslui și-a petrecut timpul înainte să fie prins cu șpaga de peste 1,2 milioane lei în portbagaj.

În timp ce angajații de la Protecția Copilului Vaslui continuă să se ascundă, familia Spoitoru vrea să continue lupta chiar dacă pare fără succes.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close