Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Alegeri cu miză mondială în SUA. Mihai Gâdea, live de la Washington: "Este o bătălie incredibilă pentru cucerirea Senatului"

Alegeri cu miză mondială în SUA. Mihai Gâdea, live de la Washington: "Este o bătălie incredibilă pentru cucerirea Senatului"

Americanii merg din nou la urne. În Statele Unite au loc marţi aşa-numitele alegeri "la mijloc de mandat"- "midterm elections".

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2022   •   23:14

Acest fel de alegeri sunt, tradiţional, considerate, un test pentru partidul preşedintelui în funcţie. Miza alegerilor de anul acesta depăşeşte însă graniţele Statelor Unite, iar efectele lor vor schimba lumea.

De la criza alimentară mondială, economie, şomaj, inflaţie şi războiul din Ucraina, soarta celor mai fierbinţi probleme pe care le înfruntă omenirea se va decide în scurt timp.

Antena 3 CNN, alături de partenerul CNN International, vă vor ţine la curent cu cele mai relevante informaţii despre cursa electorală care va schimba faţa lumii.

Mihai Gâdea, transmisiune în direct de la Washington

"În clipa aceasta aproape că nu sunt dubii că republicanii vor câștiga congresul. Marea bătălie, este o bătălie incredibilă pentru cucerirea Senatului de către republicani și democrații fac tot ceea ce pot în aceste ore", a spus Mihai Gâdea, luni seară, în direct de la Washington.

"Aceste alegeri în Statele Unite sunt despre câteva lucruri. Analiștii vorbesc despre mai multe elemente. Pe toate datele pe care le-am consultat, alegerile sunt despre inflație, despre creșterea prețurilor.

Este o foarte mare problemă și aici pare că se va vedea această nemulțumire a modului în care au fost gestionate lucrurile la vot. Deci, inflația, zonă economică sunt elemente care lovesc foarte tare în administrația Biden și în Partidul Democrat.

Și eu cred că asta vom vedea și la alte alegeri în Europa", a mai spus Mihai Gâdea.

Donald Trump, anunțul momentului înainte de alegerile din SUA: "Probabil, am s-o fac din nou! Fiți pregătiți"

Potrivit lui Mihai Gâdea, aceste alegeri sunt şi despre Trump.

"Cei care sunt anti-Trump, care vor merge la urne, nu pentru faptul că ar vota Partidul Democrat și pentru faptul că nu ar vrea să vadă un mare succes al republicanilor. Și desigur, este și pentru cei care sunt în favoarea lui Donald Trump".

În cadrul acestui scrutin organizat marţi, ţara este chemată să aleagă o nouă componenţă a Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. De asemenea sunt în joc o serie de posturi de aleşi locali, în special de guvernatori şi procurori.

Alegeri SUA 2022. Ce trebuie ştiut despre "midterms"

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, "midterms", sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe.

În mai bine de 160 de ani, partidul preşedintelui a scăpat rar de un vot-sancţiune.

×
Subiecte în articol: alegeri Alegeri SUA Mihai Gâdea
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close