Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Alertă privind căpșunile, după o anchetă făcută de Antena 3. Medic: Efectele fungicidelor din acestea sunt dezastruoase

Alertă privind căpșunile, după o anchetă făcută de Antena 3. Medic: Efectele fungicidelor din acestea sunt dezastruoase

Antena 3 a testat, cu ajutorul specialiștilor, mai multe tipuri de căpşuni, de import şi româneşti, cumpărate atât din piaţă, cât şi din supermarket. Iar concluzia este că suntem îmbolnăviți cu bună știință. Un sortiment din cele cinci era stropit cu o substanţă anti-mucegai peste limita legală.

Alertă privind căpșunile, după o anchetă făcută de Antena 3. Medic: Efectele fungicidelor din acestea sunt dezastruoase
de Gabriel Dano    |    13 Iul 2021   •   20:10

Așa că Institultul de Cercetări Alimentare a notificat autorităţile pe motiv că această depăşire reprezintă un risc pentru sănătate. Ancheta pe larg, AICI.

Simona Carniciu, medic primar diabet și boli metabolice, a venit cu date suplimentare, în emisiunea "În fața națiunii", despre pericolul reprezentat de tratarea fructelor și legumelor cu substanțe periculoase.

Ce efect au fungicidele din fructe asupra sănătății

"Problemele sunt multiple. În primul rând, știm cu toții că orice substanță toxică poate să aibă două metode de acțiune: una rapidă și una pe termen lung. Cea rapidă de obicei se instalează aproape imediat după consum și poate să fie ca o reacție alergică sau poate să fie greață, amețeală, alergie.

Cele care sunt cronice, care pun de fapt probleme cu adevărat și de multe ori trec neobservate și nu ajungem să cunoaștem cauza unor boli cum ar fi, de exemplu, cancerul, toate perturbările florei microbiene intestinale, celui de al doilea creier, care în fapt este răspunzător pentru foarte multe dintre problemele cronice din ziua de azi, de la obezitate, boli de inimă, diabet zaharat, cancere. Nu trebuie să uităm că aceste substanțe pot dăuna neurologic, și ne gândim în primul rând la bolile neurodegenerative, nu trebuie să uităm de afectările endcocrine, care sunt din ce în ce mai des întâlnite în ziua de azi", a spus dr. Simona Carniciu.

Am dus roșiile din piață la analize. Concluzia specialiștilor este îngrijorătoare

Nici în cazul roșiilor situția nu este mai bună. Sunt stropite bine cu insecticide şi culese imediat, ca să se coacă în magazine. Am dus cinci tipuri de tomate la analize. Am ales roşii româneşti, de import, dar şi bio, cumpărate atât dintr-o piaţă din Capitală, cât şi dintr-un lanţ de magazine.

Pe o singură roşie, din Turcia, specialiştii au găsit şi câte trei insecticide diferite. Autorităţile admit că astfel de legume sunt periculoase pentru consum, dar aşteaptă ca alţii să vină cu soluţii şi legi mai bune în Parlament. Urmăriţi o anchetă realizată de Roana Rotaru, în cadrul unei noi campanii News Hour with CNN: "MANCARE LA TESTARE".

Pentru a verifica cât de multe pesticide contin roșiile din comerț reporterul Antena 3 a cerut ajutorul specialiștilor de la Institutul de Cercetări Alimentare. Reporterul Antena 3 a fost însoţit de un inginer din industria alimentară şi au cumpărat împreună mai multe sortimente de roşii din diverse locuri. Prima oprire: într-un supermarket din Capitală.

"O sa cumpărăm roșii de import din Turcia și ne mai trebuiesc roșii ecologice să vedem dacă sunt într-adevăr ecologice", a explicat Roana Rotaru.

Apoi, reporterul Antena 3 și specialistul au mers mai departe într-o piaţă din sectorul 6 din Capitală de unde au cumpărat mai multe sortimente de roşii.

În timp ce Roana alegea roșiile să le ducă la analize, chiar unii comercianţi admiteau că pare o misiunea aproape imposibilă să mai găsim roşii curate.

Subiectul a fost comentat și în emisiunea În fața națiunii, moderată de Sabina Iosub, de Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), și doctorul Laura Ene, medic primar Diabet și Boli Metabolice.

"Este foarte greu de spus cine verifică legumele din România. În mod normal, ar trebui să le verifice atât Protecția Consumatorului cât și ANSVS, dar și alte instituții care au această calitate. Din nefericire, România nu este încă pregătită și aceste instituții ale statului nu au laboratoare suficiente care să verifice aceste lucruri.

Motiv pentru care se întămplă ceea ce se întâmplă pe piață. Plecând de la calitatea produselor și de la originea lor, Ministerul Agriculturii are un corp de control care are în sarcinile de serviciu chiar această sarcină", a explicat Dragoș Frumosu.

×
Subiecte în articol: capsuni
Parteneri
El este Marius, unul din cei patru bărbaţi care au murit în explozia de la Călimăneşti
x close