Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Am testat cinci tipuri de căpşuni, de import şi româneşti, cumpărate atât din piaţă, cât şi din supermarket. Concluzia: suntem îmbolnăviți cu bună știință

Am testat cinci tipuri de căpşuni, de import şi româneşti, cumpărate atât din piaţă, cât şi din supermarket. Concluzia: suntem îmbolnăviți cu bună știință

V-aţi întrebat vreodata cât de "curate" sunt căpşunile din comerţ? Antena 3 face un demers pentru sănătate. Am dus la analize cinci tipuri de căpşuni, de import şi româneşti, cumpărate atât din piaţă, cât şi din supermarket.

Am testat cinci tipuri de căpşuni, de import şi româneşti, cumpărate atât din piaţă, cât şi din supermarket. Concluzia: suntem îmbolnăviți cu bună știință
Sursa foto: Pixabay.com
de Roana Rotaru    |    13 Iul 2021   •   19:12

Un sortiment din cele cinci era stropit cu o substanţă anti-mucegai peste limita legală. Iar Institultul de Cercetări Alimentare a notificat autorităţile pe motiv că această depăşire reprezintă un risc pentru sănătate.

Deşi iniţial inspectorii sanitari verterinar spuneau în faţa camerei de filmat că au luat măsuri, separat au transmis supermaketului că nu e nevoie să retragă produsul de la raft. Per total, căpşunile ar fi bune de consum, consideră ANSVSA, dacă se scade marja de eroare a măsurătorii. Urmăriţi o anchetă realizată de Roana Rotaru în cadrul campaniei "MANCARE LA TESTARE".

"Pentru a verifica cât de sănătoase sunt capşunile din comerţ vom cere ajutorul specialistilor de la Institutul de Cercetări Alimentare. În acest sens voi ruga un analist de pesticide sa ma insoteasca la cumparaturi pentru a recolta probe", a spus reporterul Roana Rotaru. Cea care a însoțit-o la 'cumpărături' este Adriana Niță, analist în cadrul laboratorului de pesticide. 

Prima oprire a fost la supermarket unde cele două s-au aprovizionat cu mai multe sortimente de căpşuni.

"O să cumparam căpșuni ecologice care sunt din România și căpșuni de import care nu sunt ecologice din Grecia și o să vedem care sunt diferențele între ele", a explicat Roana.

La finalul sesiunii de cumpărături, reporterul Antena 3 și specialistul au mers la laborator cu cinci probe de căpșuni:  două din supermarket, iar trei din piață, căpșuni atât ecologice, cât și românești sau de import.

Ce au arătat rezultatele, după trei zile de analize, aflați din materialul prezentat în exclusivitate la News Hour with CNN:

×
Subiecte în articol: capsuni
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close