Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Aeronavă AWACS, misiune de recunoaștere de 10 ore din centrul Franței până în spațiul aerian românesc

Aeronavă AWACS, misiune de recunoaștere de 10 ore din centrul Franței până în spațiul aerian românesc

O aeronavă AWACS a efectuat o misiune de recunoaștere de 10 ore din centrul Franței până în spațiul aerian românesc și înapoi, privind peste sudul Ucrainei și Marea Neagră până în Crimeea ocupată de Rusia și dincolo de aceasta.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2024   •   22:14

Cu 26 de militari și un jurnalist AP la bord, aeronava a efectuat o misiune de recunoaștere de 10 ore din centrul Franței până în spațiul aerian românesc și înapoi.

Învârtindu-se în cerc pe pilot automat la 34.000 de picioare (10.000 de metri), avionul a transmis informații în timp real comandanților de la sol.

Misiunea sa pentru NATO pe flancul estic al alianței militare de 31 de națiuni a trasat, de asemenea, o linie de interdicție pe traseul european.

Prezența susținută a avionului la înălțime deasupra estului României - fiind văzut și de forțele rusești - a semnalat cât de intens își supraveghează NATO granițele și Rusia, gata, dacă este necesar, să acționeze în cazul în care agresiunea rusă amenință să se extindă dincolo de Ucraina.

Citește și: Lider militar NATO: ”Rezultatul războiului din Ucraina va determina soarta lumii”

Numite ”ochii din cer”, aeronavele AWACS furnizează României, prin intermediul NATO, informații critice în timp real despre orice mișcare tactică și operațională.

Principala componentă adăugată este super-radarul cu raza lungă de acțiune care poate detecta elemente în mișcare aflate la o distanță de până la 400 de kilometri: rachete, alte avioane, vapoare sau vehicule terestre.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close