Antena 3 CNN Externe Lider militar NATO: ”Rezultatul războiului din Ucraina va determina soarta lumii”

Lider militar NATO: ”Rezultatul războiului din Ucraina va determina soarta lumii”

În cuvântul său de deschidere a primei Reuniuni a Comitetului Militar al NATO pe 2024, Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar a subliniat: ”Plăcile tectonice ale puterii se schimbă. Drept urmare: ne confruntăm cu cea mai periculoasă lume din ultimele decenii. NATO a intrat într-o nouă eră a apărării colective. Împreună apărăm mult mai mult decât siguranța fizică a celor 1 miliard de oameni și a celor 31 de națiuni (în curând vor fi 32). Apărăm libertatea și democrația”.

Lider militar NATO: ”Rezultatul războiului din Ucraina va determina soarta lumii”
Sursa foto: radu-tudor.ro
de Radu Tudor    |    18 Ian 2024   •   20:11

Secretarul General Adjunct al NATO Mircea Geoană a mulțumit șefilor apărării pentru dăruirea și munca asiduă în numele Alianței: „Puțini au făcut mai mult pentru a asigura securitatea Alianței noastre decât dumneavoastră și toți predecesorii dumneavoastră. Așa că vreau să încep prin a vă mulțumesc tuturor pentru munca incredibilă pe care dumneavoastră și bărbații și femeile dumneavoastră în uniformă ați făcut, faceți și veți continua să o faceți pentru securitatea noastră, pentru națiunile noastre și pentru a ne proteja securitatea.”

Amiralul Bauer a elogiat structura politico-militară a NATO și a salutat angajamentul constant al lui Mircea Geoană cu conducerea militară: „Lucrând împreună, ne asigurăm că voința politică este corelată cu capacitățile militare. Este o dovadă a naturii unice a Alianței noastre politico-militare”.

În declarațiile sale, Secretarul General Adjunct Mircea Geoană a subliniat câteva dintre principalele priorități pentru Summit-ul de la Washington D.C. din iulie 2024. „La summit-ul de anul acesta de la Washington, vom merge mai departe. Făcând ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea popoarelor nostre, a națiunilor noastre și, da, a sistemului internațional bazat pe reguli. Ne vom consolida apărarea colectivă, în special apărarea antiaeriană și antirachetă. Ne vom spori sprijinul pentru Ucraina. Și vă mulțumesc tuturor că l-ați întâlnit pe omologul vostru ucrainean mai târziu astăzi. Prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina în formatul șefilor de apărare este o altă dovadă a sprijinului nostru de durată pentru această națiune, pentru că și ucrainenii luptă şi pentru noi. Și vom colabora și mai strâns cu partenerii noștri din întreaga lume. Vă mulțumim din nou pentru că v-ați întâlnit cu partenerii noștri. NATO poate fi o alianță regională și acest lucru nu se va schimba. Dar ne confruntăm cu provocări globale și trebuie să ne angajăm și mai mult”.

Discutând despre noile planuri de apărare, Amiralul Bauer a spus: „Aceste planuri de apărare sunt cele mai cuprinzătoare pe care le-a avut NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Niciodată până acum planurile NATO și naționale de apărare nu au fost atât de strâns legate între ele”, subliniind importanța noilor planuri de apărare și modul în care acestea vor modela forțele armate aliate în deceniile următoare.

Citește continuarea articolului pe site-ul radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: radu tudor Război Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close