Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Boloș: "Primul jalon privind pensiile are o mică problemă de conținut"

Boloș: "Primul jalon privind pensiile are o mică problemă de conținut"

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a afirmat în această seară, la Antena 3, că primul jalon privind pensiile are o mică problemă de conținut.

Boloș: "Primul jalon privind pensiile are o mică problemă de conținut"
Sursa foto: Facebook Marcel Ioan Boloș
de Gabriel Dano    |    27 Iul 2022   •   20:29

Marcel Boloș a fost întrebat dacă este posibilă renegocierea PNRR în cazul pensiilor. 

"Mai întâi de toate, avem două jaloane în Planul Național de Redresare și Reziliență. Unul este cu termen pe 31 decembrie 2022 și acela este legat de pensiile speciale. Aici, pe fond, problema rămâne aceeași. Avem pensii de serviciu și ocupaționale, iar jalonul este pentru pensii speciale.

Deci, este un prim lucru pe care trebuie să-l limpezim cu Comisia Europeană, pentru că dacă este să o luăm pe legislația națională, jalonul are o mică problemă de conținut. Al doilea jalon este cu termen pentru trimestrul 1 din 2023, când avem, de asemenea, o importantă reformă a pensiilor din sistemul public de pensii.

Și aici colegii din Ministerul Muncii lucrează cu Banca Mondială și, cred eu, că în curând o să vină cu informații suplimentare pe acest domeniu, pentru că este o reformă extrem de complexă, reforma pensiilor, reforma fiscală, reforma salarizării, reforma companiilor de stat. Sunt piloni grei în portofoliul de reforme pe care trebuie să îl gestionăm, iar ele nu se fac de pe o zi pe alta.

A doua problemă - trebuie să avem mandat din partea Guvernului ca la negociere procentul celebru de 9,4% din PIB să îl punem în discuție. Iar din acest punct de vedere, argumentele pentru a renunța la acest procent există. Suntem într-o perioadă în care inflația a ajuns unde ajuns, populația sărăcește și se duce în zona aceasta de sărăcie extremă.

Iar dacă Guvernul n-are pârghiile de creștere a acestor venituri ale populației, atunci nu cred că trebuie să fim în situația în care să spunem 'nu ne lasă Comisia Europeană pentru următorii 30 sau 50 de ani să creștem aceste pensii' și să nu găsim o soluție la probleme", a spus Marcel Boloș.

Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023. Anunţul făcut de ministrul Adrian Câciu

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, dă asigurări că toate pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023.

Nu poate deocamdată să spună cu ce procent, însă exclude posibilitatea ca majorarea să nu fie aplicată de anul viitor.

"Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma "votului" în care economia funcţionează în acest an.

Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată", a declarat, miercuri, şeful de la Finanţe.

Cum afli anul în care ieşi la pensie. Şeful Casei de Pensii: "Răspunsul este instantaneu, cu acest calculator"

Şeful Casei de Pensii: "Pe site, introduceţi luna și anul nașterii şi aflaţi automat anul pensionării"

"Este vorba despre portalul Casei Naționale de Pensii Publice, pe care îl poate accesa oricine în care este lucrul. Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire. 

Mergeți acolo la rubrica "Când mă pot pensiona" și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării.

Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie

Românii care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie îşi mai pot cumpăra această vechime până în vara anului 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

×
Subiecte în articol: pensii marcel bolos Adrian Câciu
Parteneri
Când intră pensiile în octombrie. Anunţul şefului Casei de Pensii
x close