Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Bugetul militar al țărilor NATO a crescut cu 100 de miliarde de dolari în zece ani. Radu Tudor: "Datele care îl contrazic pe Donald Trump"

Bugetul militar al țărilor NATO a crescut cu 100 de miliarde de dolari în zece ani. Radu Tudor: "Datele care îl contrazic pe Donald Trump"

Radu Tudor, analist militar și realizator Antena 3 CNN a prezentat datele concrete care arată că Donald Trump fie nu cunoaște realitatea, fie o interpretează în stilul lui particular, cu un interes în campania electorală din SUA.

de Radu Tudor    |    12 Feb 2024   •   20:40

"În contradicție cu afirmațiile lui Donald Trump, bugetul NATO a crescut semnificativ din 2014 (anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia) până azi.

Potrivit Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, în ultimii 10 ani ţările NATO au alocat în plus peste 100 miliarde de euro.

2% pentru Apărare înseamnă sume diferite pentru membri NATO.

De la înființarea NATO, 4 aprilie 1949, SUA au cea mai mare contribuție, datorită celui mai mare PIB, respectiv 27.360 miliarde de dolari.

Bugetul Apărării al SUA este în momentul de față de 842 miliarde de dolari.

Produsul intern brut (PIB) al Germaniei, 4400 miliarde de dolari, iar bugetul Apărării este de 82 miliarde de dolari.

Bugetul Franței este de 3145 miliarde de dolari, iar bugetul Apărării este de 50 miliarde de dolari.

PIB-ul României este de 350 miliarde de dolari, iar bugetul pentru Apărare este de 8 miliarde de dolari.

Este normal ca bugetul SUA este, din punct de vedere numeric, mult mai mare și contribuția este mai mare, pentru că economia lor este de câteva sute de ori mai mare decât a României, de exemplu.

Statistica oficială NATO care îl contrazice pe Donald Trump

Din momentul 2014-2022, zece state membre NATO alocă peste 2% din PIB pentru Apărare. Mai sunt și alte state membre NATO care acordă mai puțin de 2% din PIB.

Problema este că Alianța Nord Atlantică, chiar cu procente ceva mai mici, a crescut bugetele Apărării de când Rusia a devenit războinică și agresivă.

În cazul Germaniei, în 2016 avea de 37 de miliarde de euro, cheltuieli pentru Apărare. În 2022 avea 57 de miliarde de euro.

Bugetul României în 2016 era de 10 miliarde de euro, iar în 2022 de 24 de miliarde de euro.

Este firesc să ai mai mulți bani alocați pentru Apărare când ai un război la frontieră", a spus Radu Tudor.

×
Subiecte în articol: buget NATO buget apărare radu tudor
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close