Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Dr. Valeriu Gheorghiță, despre discuțiile cu experții OMS: "Rămâne teama de reacții adverse. Este nevoie de o comunicare mult mai aplicată"

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre discuțiile cu experții OMS: "Rămâne teama de reacții adverse. Este nevoie de o comunicare mult mai aplicată"

Valeriu Gheorghiță, coordonatul campaniei dvaccinare din România, a intervenit luni, în exclusivitate la Antena 3, unde a făcut rezumatul discuţiei pe care a avut-o astăzi cu reprezentanți și experți ai Organizației Mondiale de Sănătate.

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre discuțiile cu experții OMS: "Rămâne teama de reacții adverse. Este nevoie de o comunicare mult mai aplicată"
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    18 Oct 2021   •   21:18

Pandemia de COVID a dat peste cap sistemul sanitar românesc şi a băgat panica în oameni.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a trimis la Bucureşti experţi pentru situații de urgență sanitară. Ţara noastră este printre cele mai afectate din lume de valul 4 al pandemiei.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, luni, în exclusivitate în cadrul emisiunii "În faţa naţiunii" de la Antena 3, care sunt măsurile care se vor lua în curând, pentru ca oamenii să fie deteriminaţi să se vaccineze.

Dr. Gheorghiţă: "Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară"

"În timp ce decesele bat record după record şi serviciul de ambulanţă nu mai face faţă solicitărilor, Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID.

Da, într-adevăr, în cursul acestei dimineţi am avut o întâlnire de aproximativ două ore cu reprezentanţi şi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în problema vaccinării împotriva COVID-19, întâlnire la care au participat şi reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. 

În principiu, în prima parte a dezbaterii au fost prezentate datele care ţin de situaţia epidemiologică extrem de complicată din România din acest moment şi evident date din perspectiva campaniei de vaccinare.

"Cea mai frecventă invocare a refuzului pentru vaccinare rămâne teama de reacţii adverse"

Din acest punct de vedere, am încercat împreună cu experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să identificăm, în baza datelor disponibile în România şi datele pe care dumnealor de deţineau despre România. Cea mai frecventă invocare a refuzului sau a ezitării pentru vaccinare rămâne teama de reacţii adverse şi de atunci, din această perspectivă este nevoie de o comunicare mult mai aplicată pe segmente populaţionale de grupe populaţionale, pentru că priorităţile sunt diferite de la o grupă de vârstă la alta.

De asemenea, ce este foarte important este să implicăm mai mult corpul medical şi personalul medical în ceea ce priveşte promovarea beneficiilor vaccinării. A fost apreciat faptul că personalul medical este vaccinat într-o proporţie ridicată, însă s-a transmis această necesitate de a recomanda şi vaccinarea. Nu este suficient să ne vaccinăm noi dacă nu şi recomandăm acest lucru celor din jur, mai ales când vorbim de personal medical.  Pentru acest lucru, dumnealor şi-au arătat disponibilitatea de a susţine toată campania de comunicare prin materialele suport, atât materialele video cât şi materiale deja elaborate, care vor fi traduse în limba română şi pot fi puse la dispoziţia noastră.

Într-adevăr, un reprezentant al OMS a ajuns astăzi în România. Probabil că în jur de două luni, aşa cum spunea şi profesorul Rafila, va rămâne, rolul fiind acela de monitorizare pe de-o parte a măsurilor impuse de autorităţi, de a ţine legătura între autorităţile din România şi reprezentanţii Biroului Regional European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de a identifica nevoile şi ulterior, eventual de a comleta resursele de care avem nevoie, resurse materiale umane şi tot ce va fi identificat în perioada următoare şi cu siguranţă vorbim şi de zona de expertiză pe această situaţie de urgenţă în condiţii de pandemie.

Dr. Valeriu Gheorghiță: "Este o situație extrem de tristă"

Evident că nu este o situație deloc îmbucurătoare. Dimpotrivă. Este o situație extrem de tristă, să vezi în fiecare zi, sute de oameni care își pierd viața, din cauza unei boli care ar putea să fie prevenibilă prin vaccinare și prin respectarea celorlalte măsuri de pevenție. Tocmai de aceea, este aproape de neînțeles, cum oameni care sunt la risc, oameni vulnerabili, oameni care sunt în  vârstă, evită să se vaccineze, evită încă de teama unor așa-zise reacții adverse, pentru că, poate că, într-adevăr, au fost intens mediatizate, au fost exagerate, tocmai de aceea, zona de comunicare și intensificarea comunicării strict pe partea de reacții adverse, cred că este binevenită", a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Până în prezent, peste 42.000 de români au murit infectaţi cu SARS-CoV-2.

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close