Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Locuitorii din Maldive, în pericol să ajungă "refugiați climatici". Distrugerea recifului de corali poate provoca dezastre naturale

Locuitorii din Maldive, în pericol să ajungă "refugiați climatici". Distrugerea recifului de corali poate provoca dezastre naturale

Una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă ale românilor ar putea să dispară în curând de pe hartă. Este vorba despre Maldive, acolo unde distrugerea recifului de corali este așteptat să provoace dezastre naturale. Locuitorii vor deveni, în acest caz, refugiaţi climatici - un nou termen care defineşte migraţia cauzată de schimbările de mediu.

Locuitorii din Maldive, în pericol să ajungă "refugiați climatici". Distrugerea recifului de corali poate provoca dezastre naturale
de Mia Lungu    |    15 Sep 2022   •   21:41

Oamenii de știință de la Misiunea Nekton și omologii lor din Maldive întreprind o expediție de 35 de zile pentru a cartografia și a eșantiona apele din jurul națiunii din Oceanul Indian.

Din aer, Maldive arată ca un paradis numai bun de pus pe Instagram. Dar sistemele de recif vitale au fost puternic afectate de încălzirea globală, distrugând mediul natural al apei. Ministrul pescuitului din Maldive spune că lumea trebuie să acorde atenție chiar acum situaţiei.

"Trebuie să ne trezim și să luăm măsuri pentru ca națiuni precum Maldive să existe. Maldivienii sunt hotărâți să rămână în acest arhipelag. Chiar nu vrem să părăsim acest arhipelag și să devenim refugiați climatici în altă parte", spune ministrul Pescuitului din Maldive, Hussain Rasheed Hassan.

Locuitorii din Maldive se confruntă cu pierderea caselor de pe insulă din cauza unei crize climatice pe care nu au creat-o - un fapt care este valabil şi pentru națiunile învecinate.

"Unul dintre lucrurile-cheie este ideea de refugiați climatici, când își pierd pământul, unde se duc? Ştim că regiunea noastră este disponibilă pentru a sprijini oamenii de aici. Dar nimeni nu vrea să fie nevoit să-și piardă casa din cauza altora de dincolo de graniţe", e explicat Asha de Vos, specialist în viaţa marină, Sri Lanka.

O teorie pentru a face insulele mai rezistente la încălzirea globală ar putea fi că trebuie descoperiţi noi corali. Oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă speciile din adâncuri ar putea fi salvarea pentru apele de suprafaţă.

"Corali mai rezistenți pe care îi putem propaga și putem crește, astfel încât recifele noastre să supraviețuiască în viitor", sugerează Hussain Rasheed Hassan.

Dacă coralii pot fi aduși din adâncuri pentru a repara recifele de mică adâncime deteriorate este o chestiune care încă e dezbătută de comunitatea științifică.

Eforturile de reconstrucție sunt deja în desfășurare în zonele de mică adâncime. La stațiunea ecologică Soneva Fushi, procesul implică hrănirea și regenerarea coralilor răniți, apoi înapoierea lor cu grijă la recif ca specimene sănătoase.

Este o cursă contra cronometru pentru a atenua impactul furtunilor din ce în ce mai violente în acest vast arhipelag. Fiecare coral nou, atașat delicat, este încă un pas mai aproape de a consolida viitorul Maldivelor, astfel încât cetățenii săi să poată continua să trăiască acolo.

×
Subiecte în articol: Maldive refugiati corali dezastre naturale
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close