Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii România îşi fură singură căciula: Podul spre baza NATO de la Cincu, nerezolvat

România îşi fură singură căciula: Podul spre baza NATO de la Cincu, nerezolvat

Lucrările pentru construcţia podului peste Olt, care face legătura cu baza militară NATO de la Cincu, s-au blocat. Acestea ar fi trebuit să fie finalizate în urmă cu două luni, însă constructorul a solicitat o suplimentare a bugetului. Consiliul Judeţean Braşov a refuzat să ofere banii, iar astfel lucrările au fost sistate.

de Ioana Mircea    |    12 Iul 2023   •   20:37

Cu toate acestea, președintele României, Klaus Iohannis susține că toate planurile în acest sens au fost rezolvate și că România beneficiază de o dotare superioară în cadrul bazelor NATO de la noi din țară.

"Toate s-au realizat, și în infrastructură și în dotare și în personal. Cu mine în delegație este ministrul Apărării și trebuie să spun că progresul este notabil si sustenabil. Avem o dotare mult superioară, cadre militare bine pregătite iar la infrastructură se lucrează peste tot", a declarat Klaus Iohannis.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Tensiunile între firma care a câştigat licitația pentru construcția podului şi Consiliul Judeţean Braşov au apărut odată cu noile propuneri venite din partea constructorului. Pentru soluțiile noi de consolidare a fundațiilor, acesta a vrut și bani în plus.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis anunţă ce a obţinut pentru România la Summitul NATO | "Ţara noastră continuă să sprijine Ucraina până când va câștiga războiul"

"Cu banii publici nu ne jucăm chiar dacă suntem conștienți de această importanță a podului. Nu este vorba de bani. Consiliul Județean are fonduri. Vorbim de temeiul și de justificarea unei suplimentări de bani. În condițiile legii o justificare se face doar pentru o situație neprevazută. Deocamdată nu văd o încadrare în neprevăzut a acestei situații, ci o schimbare substanțială de soluții.

Am contactat specialiștii independenți care să vina să spună dacă există o justificare legală pertinentă sau nu", a declarat Mihai Pascu, director al Direcției de Investiții a Consiliului Județean Brasov

Pentru că părțile implicate în construcția podului care face legătura cu baza militară de la Cincu nu au ajuns la un consens, preşedintele Consililui Judeţean Braşov a anunţat că întreaga problemă riscă să ajungă în instanţă.

"De la partea de execuție, la partea de tehnologie ne-am întâlnit cu proiectantul nostru care dorește să se întâmple într-un fel, constructorul care merge pe altă tehnologie. De aici au apărut o serie de dispute între constructori și proiectant. Suntem într-o situație inedită. Nu am mai fost într-o astfel de postură", a declarat Șerban Todorică, președintele Consiliului Județean Brașov.

În cazul în care nu se va găsi o soluţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean iau în considerare şi rezilerea contractului şi reluarea licitației.

×
Subiecte în articol: NATO Cincu
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close