Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Gabriel Diaconu, despre profilul unui criminal în serie. Masacrul de la Bascov: "Mintea făptașului era organizată"

Gabriel Diaconu, despre profilul unui criminal în serie. Masacrul de la Bascov: "Mintea făptașului era organizată"

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a comentat masacrul de la Bascov, Argeş, acolo unde un bărbat în vârstă de 52 de ani şi-a ucis familia şi nepoata de 5 ani. Iată detaliile care descriu profilul unui criminal în serie.

Gabriel Diaconu, despre profilul unui criminal în serie. Masacrul de la Bascov: "Mintea făptașului era organizată"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    09 Aug 2022   •   21:20

"Ne uităm la o crimă în masă. Este un număr mare de victime, crima în masă fiind totuși un eveniment rarisim de extremă violență, cu cruzime în care extrem de rar făptașul este irațional. 

Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare cu privire inclusiv la momentul de oportunitate.

Este doar posibil tangențial legat de istoricul lui psihiatric, ci mai degrabă de o idee profundă de prejudiciu, dublată de o intenție masivă de răzbunare.

Acum intenția de răzbunare poate să fie nutrită luni, ani la rând de cineva, poate să fie disimulată în comportament, după care la momentul oportunității făptașul acționează cu o maximă violență într-o perioadă scurtă de timp şi ulterior caută să scape.

La limită poate chiar intra într-o stare de fugă psihologică în care să se elibereze de consecințele faptelor pe care deja le înţelege. Luciditatea la acest moment este o chestiune narativă. Acest om va trebui evaluat psihiatric.

Dacă ar fi sa avem o lanternă în bezna minţii acestor oameni am putea să vedem cum devine monotonală şi obsesivă. O numite idee i se desprinde, o idee de răzbunare, ideea de sacrificiu, ideea de violență şi care va fi ulterior șlefuită, rafinată.

Poate vi se pare surprinzător dar e foarte greu să săvârșești atâtea vieţi într-un timp atât de scurt. Îţi trebuie o agilitate, îţi trebuie o viteză, o rezoluție şi un grad de determinare care nu este accesibil omului de rând. La momentul eliberări este ca o săgeată plecată din arc.

Am foarte mare compasiune pentru supraviețuitori, pentru familia victimelor şi pentru comunitatea din Bascov care este lovită de un eveniment care le va afecta viaţa şi liniștea în următoare săptămâni sau chiar luni. 

"Boala psihică nu omoară oameni. Sunt oameni care omoară oameni şi care au boli psihice"

Boala psihică nu omoară oameni. Sunt oameni care omoară oameni şi care au boli psihice.

Sistemul de monitorizare există, dar dacă este să fim onești el nu este neparat funcțional şi a devenit şi mai disfuncțional în pandemie pentru că accesul la serviciile medicale, psihiatrice în general a fost îngreunat. 

Nu poţi să anticipezi aşa ceva la pacienți în ambulatoriu sau aflați în îngrijire la domiciliu.

Fiind dificil accesul la sănătate familiile fac un fel de scut în jurul pacientului, iar asta poate să fie o platformă bună de colaborare cu medicul sau poate să nu fie o platformă bună de colaborare cu medicul", a explicat Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

Citiți şi: Noi detalii despre masacrul de la Bascov, Argeş | Ce au descoperit anchetatorii

×
Subiecte în articol: Gabriel Diaconu masacru Argeş
Parteneri
Meteorologii Accuweather au anunțat când vine iarna!
x close