Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Mesaj de la Berlin: "Ucraina va fi Stalingradul lui Putin" | Lumea a comemorat alături de Ucraina un an de război

Mesaj de la Berlin: "Ucraina va fi Stalingradul lui Putin" | Lumea a comemorat alături de Ucraina un an de război

Alertele de raid aerian au sunat în mai multe regiuni din Ucraina, în ziua în care s-a împlinit un an de război.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2023   •   20:15

Este ziua în care Kievul a primit primul lot de tancuri germane Leopard 2, din Polonia.

Tot vineri, un apropiat al lui Vladimir Putin a amenințat cu trimiterea militarilor până la granița Poloniei, adică a NATO. 

Cel puțin trei civili au fost uciși în regiunile Doneţk şi Herson, unde mai multe clădiri rezidențiale au fost străpunse de proiectile. Multe alte persoane sunt rănite. Este scenariul crunt care se repetă zilnic deja de un an în Ucraina.

Pe linia frontului, luptele continuă, în contextul în care Moscova și-a dorit mult să se laude cu o victorie importantă la împlinirea unui de la invazie: de exemplu, prin ocuparea orașului Bahmut.

Citește și: Răspunsul lui Zelenski, atunci când a fost întrebat dacă s-ar așeza alături de Putin la masa negocierilor

Însă Bahmut este aprig disputat de mai multe luni iar mercenarii Wagner, aflați într-o aparentă competiție cu forțele armate ruse în zonă, au anunțat că au reușit doar să ocupe un sat din nord-vestul orașului.

În acest peisaj pesimist pentru ruși, fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că soldații Moscovei vor ajunge până la granița NATO.

"Vom obține victoria! Este atât de important să se atingă toate obiectivele operațiunii militare speciale, pentru a îndepărta cât mai mult posibil granițele amenințărilor la adresa țării noastre, chiar dacă este vorba de granițele Poloniei. Să distrugem neonazismul din rădăcini", a declamat Medvedev.

Între timp, Ucraina este presată și dinspre nord. Ministerul Apărării din Belarus anunță "măsuri de pregătire pentru luptă", în cadrul cărora "una dintre unitățile de rachete" a avansat într-o anumită zonă și a primit sarcina de "pregătirea echipamentului pentru utilizare de luptă".

Această evoluție vine după ce liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko asigura, în urmă cu câteva zile, că țara sa nu va intra în război decât dacă va fi atacată de Ucraina.

Victimele războiului lui Putin în Ucraina, comemorate la Berlin și la Londra

Victimele invaziei ruse au fost comemorate, vineri, în toată Ucraina.

La Bucea - locul unuia dintre cele mai mari masacre, unde soldații ruși au torturat și ucis zeci de civili - s-a ținut o slujbă tulburătoare. Iar la Kiev, președintele Zelenski le-a vorbit soldaților și a asigurat întreaga lume că anul 2023 va fi anul victoriei.

"Credința noastră a devenit mai puternică. Moralul nostru a fost întărit. Am îndurat prima zi a unui război pe scară largă. Nu știam ce se va întâmpla mâine, dar ne-am dat seama cu siguranță că pentru fiecare mâine merită să luptăm!", a spus el.

Momente de comemorare au fost și în alte capitale. De exemplu, în Londra, s-a ținut un minut de reculegere în fața reședinței premierului.

În Berlin, un grup de activiști au adus în fața ambasadei ruse un tanc rusesc, ce fusese distrus pe front. "Ucraina va fi Stalingradul lui Putin", au anticipat ei.

Foto: Tanc rusesc distrus în Ucraina, amplasat în fața ambasadei Rusiei la Berlin, la un an de la invazia declanșată de Vladimir Putin

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close