Antena 3 CNN International News Răspunsul lui Zelenski, atunci când a fost întrebat dacă s-ar așeza alături de Putin la masa negocierilor

Răspunsul lui Zelenski, atunci când a fost întrebat dacă s-ar așeza alături de Putin la masa negocierilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrebat de un jurnalist dacă ar participa la discuții de pace cu omologul rus Vladimir Putin, în urma medierilor efectuate de Turcia.

Răspunsul lui Zelenski, atunci când a fost întrebat dacă s-ar așeza alături de Putin la masa negocierilor
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Adrian Iclozan    |    24 Feb 2023   •   19:17

"(Președintele turc) Erdogan cunoaște punctul meu de vedere", a răspuns Zelenski.

"Am discutat acest lucru înainte de război. I-am spus să îl aducă pe Putin la masa negocierilor. 'Putem să facem asta, vă rog? Trebuie să evităm un război pe scară largă'. Dar (Erdogan) nu a fost capabil să facă asta. Nu doar el - iar el este un lider puternic.

Dar nu a fost capabil să o facă. Și acum crede că este capabil? Acum nu mai putem", a declarat Zelenski, vineri, la Kiev, unde a susținut o conferință de presă la un an de la invazia rusă.

Zelenski a explicat de ce nu mai poate purta discuții cu Putin. "Nu mai este același om. Acolo nu mai e nimeni cu care să vorbești".

Citește și: Volodimir Zelenski, după primul an de război în Ucraina: "Victoria noastră este inevitabilă, avem de partea noastră motivația, prietenii, diplomația"

Nu este prima dată când liderul de la Kiev insistă pe ideea că discuțiile cu omologul rus sunt inutile.

Zelenski la Davos: "Nici măcar nu știu dacă Putin e viu sau dacă el ia deciziile!"

În ianuarie, Zelenski a discutat prin legătură video cu participanții la Forumul de la Davos și s-a arătat sceptic când a fost întrebat despre posibilitatea negocierilor de pace cu președintele rus.

Liderul ucrainean și-a exprimat, atunci, îndoieli în legătură cu actul de decizie de la Kremlin.

"Discuțiile de pace nu înseamnă pace. Părțile trebuie să realizeze asta. În ultimii trei ani (de președinție), am făcut tot ce am putut pentru a ne elibera pământurile cu ajutorul diplomației (Însă) cineva nu a vrut, nu a avut timp, nu a crezut, a avansat condiții. Au fost mulți astfel de oameni. Centrul tuturor a fost Moscova (...) Nu înțeleg cu cine să vorbesc. Nici măcar nu știu dacă (Putin) este în viață sau dacă ia el deciziile sau cine ia deciziile. Nu înțeleg cum poți promite liderilor europeni un lucru și să începi războiul a doua zi", a spus Zelenski.

Presa internațională amintește că, după ce președintele rus a anexat prin decret, la finele lui septembrie, anul trecut, patru regiuni ucrainene - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie - Zelenski a emis, el însuși, un decret prin care spune că negocierile de pace cu Rusia sunt imposibile cât timp Vladimir Putin este președinte.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close