Antena 3 CNN International News "Nici măcar nu știu dacă Putin e viu sau dacă el ia deciziile!" | Zelenski spulberă speranțele în negocieri de pace, la Davos

"Nici măcar nu știu dacă Putin e viu sau dacă el ia deciziile!" | Zelenski spulberă speranțele în negocieri de pace, la Davos

Ucraina va recupera Crimeea de sub controlul trupelor Moscovei, întrucât acest teritoriu îi aparține.

"Nici  măcar nu știu dacă Putin e viu sau dacă el ia deciziile!" | Zelenski spulberă speranțele în negocieri de pace, la Davos
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Ian 2023   •   12:57

Angajamentul a fost făcut, joi, prin legătură video, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața participanților la forumul de la Davos.

"Nu e o intenție, acest pământ ne aparține. Crimeea înseamnă marea și munții noștri. Dați-ne arme și vom recâștiga ce este al nostru", a răspuns Zelenski, când a fost întrebat dacă "intenționează" să preia peninsula.

"Însă rușii au, încă, ocazia să părăsească acest teritoriu, și nu doar acest teritoriu. Nu spune nimeni că relațiile (cu rușii, n.r.) pot fi restabilite, dar (dacă pleacă) rușii pot salva viețile propriilor oameni", a adăugat el, conform CNN.

"Prăpastia dintre țările noastre este enormă. Nu este artificială. A fost săpată de președintele rus Vladimir Putin. El este cel care stă cu lopata, și așa va rămâne în istorie", a estimat președintele ucrainean.

Citește și: "Putin se pregătește pentru un război de durată. A mobilizat deja încă 200.000 de oameni", spune Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană

Zelenski:  "Putin va intra în istorie drept 'omul cu lopata'"

Întrebat despre posibilitatea negocierilor de pace, el s-a arătat sceptic și a exprimat îndoieli în legătură cu actul de decizie de la Kremlin.

"Discuțiile de pace nu înseamnă pace. Părțile trebuie să realizeze asta. În ultimii trei ani (de președinție), am făcut tot ce am putut pentru a ne elibera pământurile cu ajutorul diplomației (Însă) cineva nu a vrut, nu a avut timp, nu a crezut, a avansat condiții. Au fost mulți astfel de oameni. Centrul tuturor a fost Moscova (...)

Nu înțeleg cu cine să vorbesc. Nici măcar nu știu dacă (Putin) este în viață sau dacă ia el deciziile sau cine ia deciziile. Nu înțeleg cum poți promite liderilor europeni un lucru și să începi războiul a doua zi", a spus Zelenski.

Nu este prima dată când președintele ucrainean promite să răstoarne anexarea Crimeei de către Rusia, care s-a produs în primăvara lui 2014.

În august anul trecut, el a spus că, pentru ucraineni, Crimeea un este doar "niște pământ" sau vreo cifră în jocul geopolitic.

Pentru Ucraina, Crimeea este "o parte a poporului nostru, a societății noastre, a comunității căreia i-am promis libertate", arăta Zelenski la momentul respectiv.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close