Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Primele concluzii privind cauza exploziei de la Călimăneşti | Resposabilii tragediei

Primele concluzii privind cauza exploziei de la Călimăneşti | Resposabilii tragediei

Apar noi date din ancheta deschisă de autorități în urma exploziei de la Călimăneşti, care a lăsat în urmă familii destrămate şi multă suferință.

Primele concluzii privind cauza exploziei de la Călimăneşti | Resposabilii tragediei
Sursa foto: Captura video Antena 3 CNN
de Corina Matlinschi    |    21 Sep 2023   •   21:35

Reamintim că, în urma exploziei de la Călimăneşti, patru persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci au fost grav rănite. Explozia urmată de incendiu din a fost anunțată azi dimineaţă la ora 01.12, în dispeceratul IPJ Vrancea, prin apel la 112.

Momentul exploziei de la Călimăneşti și clipele de după deflagrație au fost surprinse pe mai multe pe camere de supraveghere instalate în zonă, dar și de martori.

Autorităţile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere și neluarea măsurilor de securitate în muncă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În această seară la faţa locului au rămas criminaliștii de la Institutul Național de Criminalistică care fac ultimele măsurători, la lumina farurilor de la maşini. Cel mai probabil mâine vor ajunge şi specialiștii de la Insemex, specialiștii care au făcut rapoarte după cele mai mari tragedii de la noi din țară, precum explozia de la Crevedia și inclusiv după incendiul de la Colectiv, să vadă exact cum s-a produs această explozie.

Potrivit surselor din anchetă, conducta de gaz se afla la o adâncime de aproximativ 70 de cm şi amplasată  paralel cu traseul viitoarei autostrăzi a Moldovei. 

Mai mult, potrivit celor de Transgaz conducta trebuia să fie relocată tocmai pentru a nu se ajunge la o tragedie.

Însă constructorul ar fi ignorat acest lucru, iar muncitorii au lucrat în condiţii de risc. Aceleași surse din anchetă spun că muncitorii nu ar fi trebuit să folosească niciun utilaj în acea zonă, extrem de periculoasă. 

De aceea, una din ipotezele pe care merge ancheta este aceea că cel mai probabil acel utilaj a atins conducta. Utilajul este foarte greu, presiunea în conductă foarte, foarte mare și că o astfel de atingere ar fi putut să spargă conducta.

Între timp, trei muncitori care au fost mai ușor răniți în urma exploziei au fost externați şi audiați astăzi. 

Citeşte şi: Imagini cu primele momente de după explozia de la Călimăneşti, surprinse de martori și camere de supraveghere

Măsurătorile, expertiza tehnică și expertiza specialiștilor însă trebuie să spună cu exactitate ce s-a întâmplat. Până atunci, lucrările pe autostrada Moldovei au fost sistate.

Citeşte şi: Familii destrămate în urma exploziei de la Călimănești. Doi părinți au aflat vestea cumplită de la un polițist: "Ne-a întrebat dacă avem copii"

Doi dintre răniți sunt în continuare în stare foarte gravă la spitalele din Bucureşti. De asemenea, au fost ridicate probe de acasă, de la cei patru bărbați găsiți carbonizați, probe ADN, astfel încât să li se poată confirma și în mod oficial identitatea și așteptăm, evident, concluziile oficiale pentru a vedea exact cum s-a produs această explozie, pentru că din primele date ar fi vorba despre o eroare umană.

Citeşte şi: Prefectul din Vrancea, despre explozia de la Călimănești: "Dintr-o primă estimare, magistrala era la o adâncime sub un metru, nu e normal"

Însă știm foarte bine ca după toate marile tragedii, toată lumea a început acum anchete, toată lumea dă vina pe diferite instituție subliniind fie că nu era aviz sau că nu știau foarte bine muncitorii traseul acestei conducte.

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close