Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Scene de război în Paris | Franţa, sub asediul celor mai mari proteste! Emmauel Macron sfidat de manifestanţi în stradă

Scene de război în Paris | Franţa, sub asediul celor mai mari proteste! Emmauel Macron sfidat de manifestanţi în stradă

Echipa Antena 3 CNN, Cristi Popovici şi George Chironică, se afla în acest moment în mijlocul protestatarilor care au reînceput actele de violență pe străzile din Paris. Forțele de ordine sunt mobilizate în dispozitive şi sunt pregătite să acţioneze cu gaze lacrimogene. Iată imaginile!

de Cristi Popovici    |    28 Mar 2023   •   21:46

Este a zecea zi de greve în Franţa, iar mai multe sectoare printre care transportul în comun au fost date peste cap.

Oamenii au protestat astăzi pe mai multe străzi din Paris, iar unii dintre ei au pornit şi acte de violență împotriva jandarmilor şi jurnaliștilor.

Citeşte şi: Echipa Antena 3 CNN, agresată la protestele din Paris | Huligani cu cagule i-au furat şi distrus microfonul reporterului Cristi Popovici

Şi chiar dacă autorizația pentru proteste a explicat de la ora locală 19:00, mai mulţi tineri furioși cu cagule au început să vandalizeze mai multe obiecte stradale, să incendieze tomberoane şi să spargă geamurile unor magazine. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Manifestanții, care nu fac parte din sindicate sau din rândul francezilor care astăzi au protestat în mod pașnic fată de reforma sistemului de pensii, au aprins mai multe tomberoane.

Flăcările s-au văzut mijlocul pieței, moment în care jandarmii și polițiștii au ieșit din dispozitivul de retragere și au avansat cu un efectiv de vreo 200 de jandarmi pentru a-i împinge pe cei care au dat foc la acele elemente stradale.

În replică, aceștia au început să arunce cu sticle, cu tot felul de obiecte pe care le-au găsit pe jos, inclusiv coșuri de gunoi.

Sunt sute de jandarmi care aleargă spre tineri încercând să disperseze mulțimea. 

Citeşte şi: Franţa, cuprinsă de furie şi haos din cauza creșterii vârstei de pensionare | Corespondență specială Antena 3 CNN din mijlocul protestelor de la Paris

Vorbim de tineri care cântă asemenea galeriilor de fotbal, aprind tot ce se poate aprinde, aruncă cu pietre și cu sticlele în jandarmi.

Jandarmii, la rândul lor aplică diferite strategii de a bloca mulțimea recalcitrantă. Practic ei blochează fiecare ieșire din piețele principale, sperând că astfel încolțiți manifestanți să se calmeze şi să părăsească pașnic zona pentru a nu fi arestați în cele din urmă.

Zeci de persoane, reținute în urma protestelor din Franţa

Zeci de persoane au fost reținute în urma protestelor desfăşurate, astăzi, în Franţa faţă de planul creșterii vârstei de pensionare, anunţă autorităţile franceze, conform postului BFMTV.

Prefectura Poliţiei a anunţat că 27 de persoane au fost reţinute în urma implicării în violenţe în Paris. Au avut loc confruntări între grupuri de protestatari şi forţele de ordine în centrul capitalei Franţei, precum şi în oraşele Lille, Toulouse şi Strasbourg, conform cotidianului Le Monde.

Sindicatul Confederaţia Generală a Muncii (CGT) a anunţat că peste două milioane de persoane au participat la protestele organizate în zeci de oraşe din Franţa. În schimb, Ministerul de Interne a estimat că la manifestaţii au fost prezenţi aproximativ 740.000 de oameni. În Paris, au fost aproximativ 93.000 de protestatari.

Principalele centrale sindicale din Franţa pregătesc o nouă zi de mobilizare naţională împotriva reformei pensiilor pe 6 aprilie.

Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului.

Două moțiuni de cenzură depuse de opoziție au fost respinse. Opoziția insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susținând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moțiuni a fost respinsă la limită. Opoziția va contesta reforma pensiilor la Consiliul Constituțional.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close