Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ruşii de rând mor, oligarhii prosperă. Cu cât au crescut averile celor mai bogaţi oameni ai Rusiei în acest an

Ruşii de rând mor, oligarhii prosperă. Cu cât au crescut averile celor mai bogaţi oameni ai Rusiei în acest an

În momentul de față, în topul Forbes al miliardarilor planetei, Rusia se află pe locul cinci mondial cu peste 120 de miliardari, după Statele Unite, China, India și Germania. Cum a fost posibil ca averile lor să crească în aceste vremuri de război.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Apr 2024   •   21:13

Averea totală a oligarhilor ruşi însumează  577 de miliarde de dolari, cu o creștere de 72 de miliarde față de anul trecut. Anul 2023 le-a adus oligarhilor ruşi o creştere a averilor totale de 152 de miliarde de dolari.

În acest context, primii cei mai bogaţi oligarhi ruşi sunt:

  • Vagit Alekperov, care deși este fost președinte al grupului Lukoil, care a avut o creştere a averii totale de 28,6 miliarde de lei, clasându-l pe locul 56 în topul mondial. 
  • Leonid Mickelson, un miliardar din domeniul gazelor. Este CEO-ul grupului NovateK, a cărui avere a crescut în 2024 la 27,4 miliarde de dolari. El ocupă locul 66 în topul mondial.
  • Vladimir Lisin. Este chairman-ul grupului NLMK cei care se ocupă de oțel și transporturi a cărui avere a ajuns la  și a  26,6 miliarde, adică el ocupă locul 66.

Atenție însă că cei de exemplu de la Ford Rusia spun că acest top ar fi fost mult mai mare dacă anumiți oligarhi, cinci la număr, nu ar fi renunțat la cetățeniile ruse în această perioadă. Și vorbim, de exemplu, despre fondatorul DST Global, fondatorul Revolut, fondatorul Freedom Finance, Sergei Dimitriev și Valentin Kipyatkpv care sunt amândoi fond fondatori JetBrains deci vedem că în general sunt din domenii financiare sau de IT.

"Într-o țară plină de resurse, în care acestea au fost preluate de la stat și date unor oligarhi pe criterii politice, evident că statul nu mai este atât de bogat, ci oligarhii sunt cei care devin miliardari. În momentul apariției Federației Ruse în 1991, la prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia, evident, avea zero oligarhi. Atunci apărea statul, dispărea Uniunea Sovietică.

În ultimii 35 de ani, dacă ne uităm la averea acestor oameni, uneori depășește și produsul intern brut al Rusiei, ceea ce spune foarte multe despre modul în care KGB-ul a împărțit averea pentru acești oligarhi care sunt niște fideli ai Kremlinului. Sunt niște fideli a lui Vladimir Putin din 1999, e când îi controlează cu mână de fier. Și vă aduc aminte de scena cu Oleg Deripaska, când l-a pus să semneze în fața lui și i-a cerut și pixul înapoi", a spus Radu Tudor, realizator Antena 3 CNN, în emisiunea În faţa naţiunii. 

×
Subiecte în articol: averi oligarhi ruși Rusia Forbes
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close