Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Cresc accizele la carburanți în 2024 | Harta prețurilor în Uniunea Europeană

Cresc accizele la carburanți în 2024 | Harta prețurilor în Uniunea Europeană

Carburanţii s-ar putea scumpi de la 1 ianuarie, după ce Guvernul se gândeşte să indexeze preţul acestora cu rata inflaţiei. La aceste scumpiri se pot adăuga şi cele provocate de variaţia barilului de petrol pe pieţele internaţionale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Dec 2023   •   18:02

Specialiștii în domeniu susțin că o creștere de preț în cazul carburanților va exista cu siguranță anul viitor.

"Indiferent de situație, accizele vor crește. Astfel, va exista, cu siguranță, o creștere pe toate lanțurile, determinând mici modificări anul viitor. În momentul în care prețul carburantului va crește, vor crește toate celelalte prețuri" a spus Mihnea Predețeanu, consultant politic, în emisiunea Income Magazine.

Astfel, creșterile de preț în cazul carburanților vor aduce noi scumpiri și în România.

În anul următor, dincolo de creșterea accizei, prețul carburanților ar putea crește chiar mai mult decât această suplimentare, estimează specialiștii.

Citește și: Gaura din buget pe care Guvernul trebuie să o acopere. Recomandările FMI şi românii care vor avea de suferit

"Trebuie să luăm în calcul costurile operaționale ale celor care distribuie, rafinează și se ocupă de gestiunea carburanților în România. Și acolo costurile cresc. Energia și gazele costă din ce în ce mai mult. Cam tot ceea ce consumăm noi va fi mai scump, ma ales în cazul carburanților.

Mai mult decât atât, trebuie spus că prețul petrolului, potrivit ultimelor estimări, merge către 90 chiar 100 de dolari pe baril, undeva în luna februarie, în condițiile în care Rusia s-a întâlnit din nou cu Arabia Saudită și cu toți ceilalți jucători din OPEC pentru a forța scăderea producției și pentru a face acest produs mult mai scump și mai greu de obținut", a spus Adrian Negrescu, analist economic, în emisiunea Income Magazine.

Deși încă este incert cu cât vor crește accizele la carburanți în 2024, ultimele estimări arată că ar putea fi vorba despre 6 bani/ litru în plus, în luna ianuarie, și până la 12 bani/litru în plus, în lunile aprilie și iunie.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close