Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Lista lucrurilor la care să fim atenţi atunci când vrem să cumpărăm o locuinţă

Lista lucrurilor la care să fim atenţi atunci când vrem să cumpărăm o locuinţă

Criza economică îşi spune tot mai mult cuvântul, ratele românilor au crescut exponenţial şi puţini se mai încumetă să se împrumute la bănci. Totuşi, cei care au aşteptat ani la rând să îşi cumpere o locuinţă vor face credite. Iată o listă a lucrurilor la care trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o casă.

Lista lucrurilor la care să fim atenţi atunci când vrem să cumpărăm o locuinţă
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Sabrina Voicu    |    17 Sep 2022   •   13:36

Pentru cei care vor să facă un credit în următoarea perioadă, avem câteva sfaturi:

- calculaţi-vă bugetul pe un an;

- valuta creditului, aceeaşi cu valuta în care sunt veniturile;

- rambursare anticipată.

În această perioadă sensibilă din punct de vedere economic se mai recomandă să nu cumulăm creditul imobiliar cu unul de nevoi personale şi să nu ne grăbim în luarea unei decizii.

"În primul rând, să îţi calibrezi bine dimensiunea achiziţiei, adică cât de mare sau cât de scumpă este locuinţa. Regula este foarte sănătoasă: valoarea locuinţei pe care ţi-o poţi permite de fapt este aproximativ venitul pe patru ani. Să dai măcar un avans de 20%, strâns de tine şi nu luat printr-un alt credit sau împrumutaţi.

După aceea, rata lunară la momentul semnării creditului să nu depăşească 25% din venitul persoanei sau familiei respective", a explicat Adrian Asoltanie, trainer în educaţie financiară.

×
Subiecte în articol: inovatie
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close