Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Ministrul Sebastian Burduja: "Doresc să evităm creșterea facturilor la energie pentru români"

Ministrul Sebastian Burduja: "Doresc să evităm creșterea facturilor la energie pentru români"

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit, în cadrul emisiunii Income, despre prețurile energiei electrice.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Sep 2023   •   11:17

"Noi ca ministerul suntem în proces de actualizare a Planului Național Integrat în energie și shimbări climatice, el are ca termen martie 2024.

Vom contura o strategie în perioada următoare. 

Este important să setăm ținte ambițioase și să arătăm că România este un lider regional și că își propune o energie cât mai verde, dar înainte de a fi verde, trebuie să fie sigură și ieftină pentru toți românii.

De asemenea, să nu setăm ținte prea înalte pentru că atunci putem avea o problemă cu care România s-a mai confruntat și anume să nu le atingem, în orizontul de timp asumat și să intervină anumite sancțiuni.

Citește și: Cum se vor aplica schimbările de pe piața energiei. Dan Nica, europarlamentar: "Nu e normal ca banii de medicamente să-i dai pe energie"

Trebuie să ne concentrăm pe ideea energiei verzi pentru că acesta este viitorul.

O altă nuanță este nuclearul. Ne dorim ca în 2030 să vedem Unitățile 3, 4 plus Reactoarele modulare mici și asta este o direcție strategică asumată de România.

Toate studiile arată că la nivel European, necesarul de stocare este în jur de 200 gigawati.

Noi am semnat la Ministerul Energiei, PNRR plus Fondul pentru modernizare, până acum 5,5 miliarde euro.

Aceasta este valoarea proiectelor deja contractate.

Pe contractele pe termen lung, nu e simplu, problemele sunt ancorate în schemele de compensare, plafonare și atunci nu vrem să bulversăm piața.

Doresc să evit o creștere a prețului la factură pentru români, în anul următor sau până piața va fi stabilă", a spus Sebastian Burduja.

×
Subiecte în articol: Sebastian Burduja energie electrică
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close