Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Angajator de top, caut robot! De ce vor dori patronii să-și înlocuiască angajații cu inteligența articială?

Angajator de top, caut robot! De ce vor dori patronii să-și înlocuiască angajații cu inteligența articială?

După revoluția industrială și cea tehnologică, trăim astăzi o nouă revoluție pe piața mondială a muncii. Roboții dotați cu inteligență artificială au început deja să amenințe joburile a peste un miliard de oameni, conform ultimelor studii.

Angajator de top, caut robot! De ce vor dori patronii să-și înlocuiască angajații cu inteligența articială?
Sursa foto: Antena 3 CNN | iThink
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2023   •   14:13

Până și cel mai mare angajator al lumii, compania Amazon, și-a propus ca până în 2029 să aibă depozite întregi în care să nu calce picior de om. De ce ar prefera patronii roboții în dauna lucrătorilor umani, ne-a explicat Lorand Soares Szasz, unul dintre cei mai cunoscuți consultanți de business, invitat la iThink cu Iusti Fudulu.

"Care e avantajul pentru noi, pentru antreprenori: nu se plânge acel angajat, nu pleacă în concediu, nu se duce la fumat din oră în oră, nu ajunge prost dispus la locul de muncă, nu lipsește pentru că s-a certat cu nu știu cine. Sunt niște avantaje. Dacă luăm un robot în leasing, îl închiriem pe termen lung, este echivalentul la salariul unei persoane și în realitate poate să înlocuiască două sau trei persoane...", arată cunoscutul business coach.

Citeşte şi: Jobul tău ar putea fi ocupat de un robot?! Iată cele 6 abilități de care ai nevoie pentru a fi indispensabil!

Joburi dispar, joburi apar...

Estimarea specialiștilor, deși pare pesimistă, lasă loc și pentru o rază de speranță. E posibil ca în noua paradigmă a muncii să se dezvolte noi joburi, pe care astăzi nici nu ni putem închipui, exact cum s-a întâmplat în timpul revoluției tehnologice, când apariția calculatorului a dus chiar la creșterea numărului de locuri de muncă.

"Provocarea pentru noi ca populație este să fim inteligenți. Să avem capacitatea de adaptare și să nu fim prinși de ideea că: «Ăsta e locul meu de muncă, asta am făcut în ultimii 20 de ani, nu mi-l luați... » Lasă că nu-i nimic, putem să facem și altceva", ne încurajează Lorand Soares Szasz, invitatul lui Iusti Fudulu la iThink, emisiunea care îți schimbă perspectiva asupra lumii, Duminică, la 17:00, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: iThink Iusti Fudulu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close