Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Cea mai bună tehnică de a scăpa de stres fără medicamente și fără psiholog | Este la îndemâna oricui

Cea mai bună tehnică de a scăpa de stres fără medicamente și fără psiholog | Este la îndemâna oricui

Stresul face parte din viața noastră. Însă atunci când parcă nu mai reușim să scăpăm de el sau să ne revenim la normal, trebuie să luăm măsuri. Iar cea mai bună tehnică este una îndelung testată de specialiști.

Cea mai bună tehnică de a scăpa de stres fără medicamente și fără psiholog | Este la îndemâna oricui
Sursa foto: Maria Korneeva / Getty Images
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    19 Noi 2023   •   15:00

Sabin Mureșan, cunoscut ca ”omul care aduce pacea”, explică în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN care sunt pașii prin care ne putem elibera de stres fără medicamente, fără medic, ci doar pe cont propriu. Specialistul spune că tehnica nu este niciodată lipsită de rezultate. 

”Pot spune că fiecare își caută și își găsește exact metoda care îi este potrivită pentru a face față stresului. Există însă o metodă, există trei pași pentru asta.

În primul rând, unde este atenția mea în acest moment? Pentru că atenția care este generată de corpul meu, în principal de creier, canalizează energia pe care eu pot să o generez, sau pot să o direcționez la nivel foarte pragmatic în corpul fizic. Și atunci contează foarte mult unde duc atenția. Și atunci atenția, în cazul acesta, pentru a preveni stresul, pentru a opri situațiile de stres puternic, sau pentru a ne recalibra după stres, atenția este important să fie în spațiul fizic al inimii, în zona pieptului. Fie punând o mână în această zonă, fie exact cum mișcăm degetele de la picioare sau de la mână, iar atenția mea este îndreptată acolo, simt cum le mișc, așa putem să fim atenți și în zona inimii.

Primul pas, atenția îndreptată acolo. Pentru că atunci corpul spune, da, creierul primește un mesaj, am o temă, ca atenția să fie acolo. Trebuie să o fac cât de bine pot. Este foarte important, pentru că tot creierul, pe care noi îl antrenăm ani de zile în creșterea noastră, să compare, să fie competitiv, ne poate face să ne întrebăm dacă facem totul cum ar trebui, dacă chiar funcționează lucrul acesta. Atunci trebuie să dăm o pauză competitivității și performanței și trebuie să ne ducem atenția în spațiul inimii cât de bine putem.

Al doilea pas, trebuie să observ și să aduc în corp o respirație mai rară și mai profundă decât de obicei. Mai rar pentru că, de exemplu, dacă număr până la 5 când respir și număr până la 5 când expir, aduc mai mult oxigen în corp și dând o oarecare precizie, fără să țin respirația între inspir și expir, dau ocazia corpului în mod foarte natural și firesc să echilibreze procesele de inspir, când am nevoie de oxigen pentru acțiune, pentru a gândi, pentru a raționa, pentru a împlini ceea ce îmi doresc cu un expir îndelung, la fel de lung ca inspirul, pentru a aduce relaxare și echilibru.

Ce se întâmplă de fapt? Cele două aspecte ale sistemului nervos autonom, simpatic și parasimpatic, partea de acțiune și partea de relaxare, se echilibrează natural. Emisferele cerebrale iarăși se echilibrează. Deci implică absolut tot corpul prin acest lucru simplu și low-tech. Așa suntem noi creați să echilibrăm ce se întâmplă în interior”, spune el. 

Pentru a afla care este al treilea pas care ne ajută să ne relaxăm, să scăpăm de stres și care ne aduce pacea puteți urmări în exclusivitate pe Antena 3 CNN emisiunea iThink cu Iusti Fudulu, începând cu ora 17:00.

×
Subiecte în articol: iThink Iusti Fudulu Sabin Mureșan
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close