Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Obiceiul banal care stafidește creierul. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Închide vasele și produce această stare de ischemie cerebrală în totalitate!”

Obiceiul banal care stafidește creierul. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Închide vasele și produce această stare de ischemie cerebrală în totalitate!”

Prof. dr. Vlad Ciurea susține că există un obicei, pe care îl au foarte mulți români, care ”stafidește” creierul. În timpul unei intervenții chirurgicale, spune renumitul neurochirurg, se poate observa cu ușurință acest lucru după aspectul creierului.

Obiceiul banal care stafidește creierul. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Închide vasele și produce această stare de ischemie cerebrală în totalitate!”
Sursa foto: iThink Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    30 Dec 2023   •   14:00

În emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit despre cele mai nocive obiceiuri, atât pentru organism, cât și pentru creier. Pe locul unu, bineînțeles, este zahărul.

”Primul obicei nesănătos este zahărul. În societatea actuală, pentru că lovește peste tot și în special produce o boală necruțătoare, cea care mănâncă pe interior organismul, ca omida, diabetul. Diabetul lovește oriunde. Și creierul, și ochii, și auzul, și la arteriopatii, și tot organismul. Eu consider că este actualmente cel mai nociv factor”, spune medicul.  

”Al doilea element eu consider că este stresul care, în ziua de astăzi, în societatea noastră românească este foarte penetrant, dovadă că de dimineață până seara stăm într-o stare de stres. Din telefonie, din suprasolicitare nervoasă, nu înțeleg realmente de ce trebuie să răspunzi la toate telefoanele. Nu trebuie, lasă-le, la sfârșitul zilei răspunzi, ai priorități, arde sau nu arde.  

Citește și: Motivul pentru care suntem obosiți și nervoși încă de la prima oră. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Afectează sistemul nervos!”

Și atunci poți treptat să diferențiezi impulsurile și solicitările. Deosebirea între chirurgia generală germană și cea românească este că, în timp ce ei lucrează foarte ordonat, își știu programul, la noi este invers. Niciodată nu îți știi programul”, mai spune renumitul neurochirurg.  

”Al treilea cred că ar fi tutunul, care este foarte nesănătos. Pentru că închide vasele, produce această stare de ischemie cerebrală în totalitate. Afectează și ochii, și creierul în totalitate. Chiar marii fumători să știți că au un creier extrem de ratatinat. Atunci când vedem un asemenea creier, nici nu ne trebuie mult să ne dăm seama că sunt semne de atrofie cerebrală. Asta nu este de la scandal, de la chef, de la soție, de la copil, asta este de la faptul că persoana respectivă a fumat. Este adevărat că poate a consumat și puțin alcool, dar sigur a fumat”, a mai explicat prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

 

×
Subiecte în articol: Vlad Ciurea alcool
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close