Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN La ordinea zilei FMI-ul din coasta lui Boc

FMI-ul din coasta lui Boc

FMI-ul din coasta lui Boc
05 Mai 2010   •   17:14

Andreea MUNTEANU

Du-te vino socialo-politico-fiscal azi. În centru, sperietoarea creșterii taxelor și impozitelor. Despre care auzim, de la surse, desigur, că Puterea vorbește acum ca despre o fatalitate. Președintele Băsescu i-a chemat la Cotroceni, imediat după ședința de guvern, pe premier împreună cu câțiva miniștri. Discuțiile au durat mai mult de 4 ore, iar ceea ce știm sigur, după terminarea lor, este că Emil Boc și-a anulat o vizită privată în America, unde ar fi trebuit să primească titlul de doctor în drept din partea Michigan State University. El le-a cerut și membrilor cabinetului să nu plece din București în următoarele zile pentru că ar putea fi convocați oricând la întâlniri cu Fondul.

Dintre actualii miniștri, mai mulți par să fie pe făraș. Chiar unii reprezentanți ai PDL - Sever Voinescu, Roberta Anastase - vorbesc despre o remaniere iminentă dacă guvernul nu va reuși să se înțeleagă cu Fondul fără să sară calul cu TVA-ul și cota unică. Printre posibilii remaniați s-ar afla ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, ministrul Economiei Adriean Videanu, ministrul Muncii, Mihai Șeitan, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu și ministrul Educației, Daniel Funeriu.

După ce șeful delegației FMI, Jeffrey Franks, a afirmat că nu Fondul dictează cabinetului Boc ce taxe și impozite să mărească, opoziția a îndreptat tunurile spre Guvern acuzându-l că minte și cerându-i demisia. Liderul liberal Crin Antonescu a vorbit azi chiar despre alegeri anticipate ca despre o soluție de deblocare a situației și de formare a unui nou guvern. A fost contrazis de social democratul Adrian Năstase, potrivit căruia anticipatele nu ar rezolva nimic pentru că am rămâne cu același președinte care și-ar numi tot prietenii în Executiv. Dinspre Banca Națională auzim că guvernatorul s-ar opune ferm creșterii TVA care ar împiedica relansarea economică. Mugur Isărescu și-ar fi expus această părere și la discuțiile de la Cotroceni dintre președinte, premier și miniștri.

Agitația de azi din România a fost nimic însă în comparație cu violentele manifestări de protest din Grecia provocate de faptul că guvernul elen a acceptat condițiile impuse de FMI. Zeci de mii de oameni în stradă, transporturi blocate, incendii și chiar 3 morți - acesta e bilanțul care vine de la Atena și Salonic prin intermediul agențiilor de presă.

Discutăm subiectele cu Mariana Cimpeanu, PNL, fost ministru al Muncii, Dan Mircea Popescu, deputat PSD, fost ministru al Muncii, Maria Grapini, vicepresedinte PC, Sorin Minea, presedinte Asociatia Romana a Carnii.

×
Parteneri
Premieră în lumea auto: Apare taxa pe kilometraj!
x close