Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Volodimir Zelenski, interviu din buncăr pentru CNN despre un posibil armistițiu: "Dacă rușii nu fac asta, ne pierdem vremea!"

Volodimir Zelenski, interviu din buncăr pentru CNN despre un posibil armistițiu: "Dacă rușii nu fac asta, ne pierdem vremea!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, marți, că Rusia trebuie să oprească bombardarea orașelor din Ucraina înainte de a putea începe discuții semnificative despre un armistițiu.

Volodimir Zelenski, interviu din buncăr pentru CNN despre un posibil armistițiu: "Dacă rușii nu fac asta, ne pierdem vremea!"
Sursa foto: Twitter @mchancecnn
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2022   •   19:20

Zelenski a acordat, din buncărul de unde coordonează operațiunile de apărare, un interviu corespondentului CNN Matthew Chance.

În contextul în care prima rundă de negocieri ruso-ucrainene, desfășurată luni, nu a dus la progrese concrete, Zelenski a purtat următorul dialog cu Matthew Chance:

Matthew Chance: "V-ați trimis delegația să se întâlnească cu rușii pentru discuții. A ieșit ceva concret din asta? Există speranțe, în timp ce lumea urmărește eforturile diplomatice?”

Volodimir Zelenski: "Ei au decis să înceapă să vorbească despre această situația și eu am cerut, în primul rând, ca toată lumea să se oprească. 'Nu mai luptați, întoarceți-vă până în punctul de unde a început (invazia) acum cinci, șase zile în urmă. Cred că sunt lucruri pe care le puteți face și că acest moment foarte important. Dacă veți face asta și dacă partea (rusă) este pregătită, înseamnă că ei sunt pregătiți pentru pace'. Dacă nu sunt pregătiți, înseamnă că doar ne pierdem timpul."

Matthew Chance: "Și credeți că vă pierdeți timpul sau că sunt gata?"

Volodimir Zelenski: "Vom vedea".

Zelenski le-a cerut statelor membre ale NATO să impună forțelor aeriene ruse o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

El susține că aceasta ar fi o măsură preventivă și nu ar însemna atragerea Alianței Nord-Atlantice într-un război cu Rusia.

Însă SUA și aliații lor nu vor să dea Moscovei motive de escaladare și încearcă să evite o confruntare directă NATO - Rusia.

Zelenski, care a refuzat ofertele de a părăsi capitala ucraineană în contextul avansului forțelor ruse, a mai spus că Ucraina va cere garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, dacă NATO va închide ușa aderării Kievului la Alianță.

Președintele ucrainean a mai solicitat președintelui american să dea un mesaj  "puternic și util" despre invazia Rusiei în Ucraina, cu ocazia discursului despre starea Uniunii pe care Joe Biden îl va susține marți (miercuri dimineață, după fusul orar al României).

"Este foarte grav... nu sunt într-un film", a spus Zelenski, un fost actor de comedie, în discuția cu Matthew Chance.

"Nu sunt un simbol. Ucraina estre un simbol. Ucraina este inima Europei, iar acum cred că Europa vede că Ucraina este ceva special pentru această lume. De aceea, lumea nu poate pierde acest lucru special", a comentat el.

CNN a anunțat că va difuza interviul integral cu Volodimir Zelenski în cursul serii de marți.

Mai devreme în cursul zilei, liderul ucrainean s-a adresat, prin legătură video, Parlamentului European, într-un discurs emoționant, care l-a mișcat până la lacrimi pe traducător și care a fost aplaudat de membrii legislativului din blocul comunitar.

"Luptăm doar pentru țara și pentru libertatea noastră. Vrem să vedem cum copiii noștri trăiesc. Cred că este o dorință corectă. Luptăm pentru viața noastră. Luptăm pentru supraviețuire. Este cea mai mare motivație a noastră. Însă luptăm, de asemenea, pentru a fi membri cu drepturi egale în Europa. Cred că astăzi arătăm tuturor că asta e ceea ce suntem", a spus el.

Președintele ucrainean a cerut ca țara sa să adere la Uniunea Europeană într-un proces accelerat.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close