Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Șeful ANSVSA explică de ce s-au retras trei milioane de alimente de pe piață și ce este oxidul de etilenă, toxic și cancerigen

Șeful ANSVSA explică de ce s-au retras trei milioane de alimente de pe piață și ce este oxidul de etilenă, toxic și cancerigen

Mihai Ponea, Directorul General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor, a fost invitatul lui Radu Tudor, duminică seara, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3. Acesta a explicat ce este oxidul de etilenă, un pesticid cancerigen, și de unde a pornit suspiciunea că a ajuns în alimentele de pe piața românească.

Șeful ANSVSA explică de ce s-au retras trei milioane de alimente de pe piață și ce este oxidul de etilenă, toxic și cancerigen
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    29 Aug 2021   •   21:55

"În ultimile luni întradevăr ANSVSA a retras de pe piață în jur de 3 milioane de produse alimentare. Dar în urmă analizelor efectuate nu s-a identificat în aceste produse oxidul de etilena. Motivul retragerii a fost principiul precauției.", a explicat Mihai Ponea.

"Acel aditiv E410 în componență căruia avem acea humă, este un abore de caruba din Asia, care pe timpul transportului a fost tratat cu un dezinfectant. Lucru interzis în Europa și permis în țările asiatice.

Când s-a constatat că în acest aditiv există cantități infime de oxid de etilenă, oxidul de etilenă a intrat în compoziția E410 care a intrat în înghețată, sucuri și alte produse alimentare.

În ceea ce privește retragerile și rechemările de pe piață, ANSVSA face acest lucru prin reglementări naționale și europene. Zeci de tiruri. săptămânal, cu alimente sunt confiscate, pe diferite motive de neconformitate, înainte de a ajunge la raft.

Dar atunci când un produs a ajuns în frigiderul consumatorului, este obligatoriu să anunțăm, astfel încât să evităm riscul.

Repet, acest oxid de etilenă nu a fost identificat în produsele retrase. E doar pe principiul precauției." a mai precizat acesta.

×
Subiecte în articol: produse toxice magazine ANSVSA
Parteneri
Horoscop 24 septembrie 2023. Săgetătorii transformă dușmanul în prieten
x close