Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Avionul lui Nicolae Ceaușescu, salvat pentru România de un american. A fost donat Muzeului Aviației

Avionul lui Nicolae Ceaușescu, salvat pentru România de un american. A fost donat Muzeului Aviației

Avionul ROMBAC 1-11, primul și singurul avion de pasageri construit în România și folosit de Nicolae Ceaușescu pentru zborurile oficiale, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației Române de către un american.

Avionul lui Nicolae Ceaușescu, salvat pentru România de un american. A fost donat Muzeului Aviației
de Andreea Ştefan    |    28 Iul 2021   •   22:25

Brian Hyndman, amercanul colecționar, a salvat de la casare avionul ROMBAC 1-11, în cadrul evenimentului organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark – Licitația de Eleganță din 27 mai.

Americanul a cumpărat avionul, apoi l-a donat Muzeului Național al Aviației Române.

Lotul a fost adjudecat la 120.000 de euro.

Potrivit Artmark, proprietarul, cetățeanul american a cedat aeronava sub forma unui contract de sponsorizare Muzeului Național al Aviației Române. Prin actul de donație, adjudecatorul își exprimă intenția de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică.

Avionul a fost clasat în patrimoniul național mobil, categoria tezaur.

Evenimentul de predare-primire a piesei de colecție a avut loc pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta bazei 90 transport aerian, în prezența în prezența reprezentanților Muzeului Național al Aviației Române, membrilor casei de licitații Artmark, dar și a lichidatorului judiciar, care a gestionat patrimoniul Romavia.

”Am fost și sunt îndrăgostit de această aeronavă. Nu numai că este frumos, a avut niște soluții de avangardă. Acest timp de aeronavă Rombac 1-11 este primul avion produs nu numai în România, și în Europa de Est.

Ar fi cam vârful de tehnologie aeronautică realizată în România înainte de 1989. A apărut în industria aeronautică drept un tip de avion de avangardă. A fost prima aeronavă care a avut acest sistem”, a declarat pilotul Gheorghe Mirică.

 

×
Subiecte în articol: avion Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close