Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Cătălin Predoiu rupe tăcerea. De ce s-au mărit salariile și pensiile magistraților peste media normală

Cătălin Predoiu rupe tăcerea. De ce s-au mărit salariile și pensiile magistraților peste media normală

Cătălin Predoiu a explicat, joi seară, în exclusivitate la Antena 3, de ce au fost mărite salariile și pensiile magistraților.

Cătălin Predoiu rupe tăcerea. De ce s-au mărit salariile și pensiile magistraților peste media normală
de Gabriel Dano    |    13 Ian 2022   •   21:18

"Ministrul justiției nu poate să majoreze nici salariile și nici pensiile - nu e în competența lui - și Ministerul Justiției nu a majorat nici pensiile și nici salariile. În realitate ceea ce a făcut Ministerul Justiției a fost aplicarea unor decizii, inclusiv ale Înaltei Curți și ale Curții Constituționale.

Aș putea cita Decizia 55/2021 a Înaltei Curți și Decizia 794/2016 a CCR care au făcut aplicarea unor principii prevăzute de legile în vigoare. Mai concret, în 2016 prin Ordonanța 20 s-a modificat un anumit coeficient cu un venit de referință sectorială pentru una din familiile ocupaționale din Justiție și numai pentru una, pe câtă vreme legea spune că în momentul în care intervii într-o familie ocopațională trebuie să faci uniform acest lucru.

Asta a deschis valul de procese care nu pot fi oprite decât printr-o viitoare lege. Până la viitoarea lege, însă, Ministerul Justiției nu poate ignora hotărâri judecătorești definitive, ca dovadă că unora le mai și scad salariile. Nici hotărârile în sine nu au majorat salariile, ci pur și simplu au făcut o corectă corelare a unei legislații prost gândite", a explicat Cătălin Predoiu.

Cuantumul pensiilor magistraţilor sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, conform Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dacă înainte salariul magistraţilor se calcula de la o Valoare Sectorială de Referinţă (VSR) de 465 de lei, de la 1 februarie 2022, acesta se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei, potrivit Hotnews.

Liderii PNL au făcut din eliminarea pensiilor speciale un subiect central de campanie electorală şi promiteau eliminarea lor în primele 30 de zile de guvernare.

Singura modificare impusă din acest an este cea privind eliminarea facilităţilor de exceptare de la contribuţia asigurărilor sociale de sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei. Astfel, pentru diferenţa de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS.

Sigurele pensii speciale eliminate au fost cele ale parlamentarilor, de către fosta coaliţie cu USR, la presiunea acestora.

×
Subiecte în articol: Catalin Predoiu
Parteneri
Ministrul Educației are COVID-19
x close