Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Comisarul desemnat al României, Rovana Plumb, luat la întrebări în Parlamentul European

Comisarul desemnat al României, Rovana Plumb, luat la întrebări în Parlamentul European

Comisarul desemnat al României, Rovana Plumb, luat la întrebări în Parlamentul European
Sursa foto: foto: guv.ro
25 Sep 2019   •   20:30

Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a decis să îi invite joi, 26 septembrie, pe Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, comisarii europeni desemnaţi din partea României, respectiv a Ungariei, la o audiere extraordinară.

În cazul Rovanei Plumb este vorba despre lămurirea unor aspecte legate de averea sa și eventualele afaceri.

Rovana Plumb a fost desemnată comisar european pentru transporturi în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, iar audierea sa în comisiile europarlamentare Transport şi turism (TRAN) şi Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) este prevăzută pentru 2 octombrie.

De asemenea, membrii JURI au votat recomandarea ca Johannes Hahn, comisarul european desemnat de Austria, să îşi vândă acţiunile deţinute.

Comisarul european desemnat din partea Poloniei, Janusz Wojciechowski, va primi o nouă scrisoare în care i se cere să clarifice informaţiile despre un apartament pe care l-a achiziţionat în 2016.

Potivit jurnalistei Sabina Iosub, realizatoarea emisiunii Be EU de la Antena 3, audierea extraordinară a Rovanei Plumb ar putea fi efectul unei răfuieli politice.

"Vorbim de proceduri prin care trebuie să treacă toți comisarii desemnați de statele membre. Ei sunt analizați din toate punctele de vedere. Dacă în ceea ce privește portofoliul și cât de bine cunosc ei domeniul, lucrul acesta se lămurește prin ceea ce înseamnă audierea în comisiile de specialitate, în zona de finanțe, de declarații de interese, declarații de avere, acolo analiza o face comisia JURI din Parlamentul European care trebuie să dea un aviz.

Cei din JURI s-au uitat pe documentele tuturor comisarilor desemnați și pentru patru oameni au cerut informații suplimentare. (...) Aș vrea să privim prin prisma dublului standard felul în care sunt tratați și comisarul ungar și comisarul român, cărora li se cer date mult mai multe decât li s-au cerut celorlalți. Ce spun sursele mele la nivel european, nu vorbim despre surse românești, ca lucrurile să fie clare: din discuțiile pe care le-am avut cu străinii: este o luptă în acest moment între cele trei partide - ungurul este reprezentantul PPE, românca este reprezentanta S&D, iar cei doi, belgianul și franțuzoaica sunt reprezentanți Renew. Se trag anumite sfori politice, se încearcă o dezechilibrare a comisiei și în ceea ce privește Europa de Est", a explicat, miercuri, Sabina Iosub, la Punctul de Întâlnire.

 

 

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close