Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Cercetător naturalist, despre încălzirea globală: "Lumea se sufocă. Oare aşa se va sfârşi povestea noastră?"

Cercetător naturalist, despre încălzirea globală: "Lumea se sufocă. Oare aşa se va sfârşi povestea noastră?"

Naturalistul britanic David Attenborough, în vârstă de 95 de ani, cel mai cunoscut jurnalist în probleme climatice, a emis un semnal de alarmă referitor la criza energetică mondială. "Stabilitatea de care toţi aveam nevoie se năruie", spune cercetătorul.

Cercetător naturalist, despre încălzirea globală: "Lumea se sufocă. Oare aşa se va sfârşi povestea noastră?"
Sursa foto: pexels.com
de Claudia Popovici    |    05 Noi 2021   •   00:05

Într-un discurs la summitul privind schimbările climatice COP26, David Attenborough a vorbit  despre raportul grupului interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale (IPCC), subliniind că valul de fenomene meteorologice severe din ultimii ani a fost produs din cauza efectelor activității umane.

"De vreme ce veți petrece următoarele două săptămâni dezbătând, negociind, convingând şi făcând compromisuri aşa cum, cu siguranță, ar trebui, este uşor să uiţi că, în ultima săptămână, urgența schimbărilor climatice se reduce la un singur număr: concentrația de dioxid de carbon din atmosfera noastră, o mărime care determină în mare măsură temperatura globală.

Schimbările acestui parametru constituie calea cea mai directă care descrie parcursul nostru, deoarece definește relaţia pe care o avem cu lumea noastră. Pentru o lungă perioadă din istoria veche a umanităţii, acest paramentu a variat în mod regulat intre 180 şi 300 şi la fel s-a întâmplat şi cu temperatura globală.

Era o lume brutală şi imprevizibilă. În acea perioadă numărul strămoșilor noştri era foarte mic, dar în urmă cu aproximativ 10.000 de ani în urmă populaţia s-a stabilizat şi, odată cu ea şi clima globală. Ne aflam atunci într-o perioadă neobișnuit de benignă, cu anotimpuri previzibile şi vreme favorabilă.

Pentru prima dată, apariţia civilizației a fost posibilă şi noi nu am întârziat să profităm de asta. Tot ce am realizat în ultimii 10.000 de ani a fost datorită stabilității din această perioadă. Temperatura globală nu a variat mai mult de plus-minus un grad Celsius în această perioadă. Asta până acum.

"Stabilitatea de care toţi aveam nevoie se năruie. Aceasta este o istorie atât a inegalității cât şi a instabilității"

Arderea combustibililor fosili, distrugerea, abordarea noastră faţă de ridicarea şi dezvoltarea industriei eliberează dioxid de carbon în atmosferă într-un ritm la o scară fără precedent. Deja avem probleme.

Stabilitatea de care toţi aveam nevoie se năruie. Aceasta este o istorie atât a inegalității cât şi a instabilității. Astăzi, cei care au făcut cel mai puţin, în sensul creării acestor probleme, sunt cei mai grav afectaţi.

În ultimă instanţă cu toţii vom simţi efectele, dintre care unele sunt acum inevitabile. Oare aşa se va sfârși povestea noastră, ca un basm despre cea mai inteligentă specie condamnată de mult prea omeneasca eroare de a nu vedea imaginea de ansamblu, în timp ce urmărim obiectivele pe termen scurt", se întreabă naturalist britanic David Attenborough care reamintește că omul este un creator de soluţii, iar motivația pentru a rezolva problema climatică nu ar trebui să fie frica, ci speranța. 

×
Subiecte în articol: David Attenborough summitul COP26
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close