Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dezvăluiri despre Tezaurul României furat de Rusia

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dezvăluiri despre Tezaurul României furat de Rusia

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a făcut câteva precizări cu totul excepționale în legătură cu tezaurul României de la Moscova. România, mai bine de 100 de ani, a avut încredere în Rusia și a trimis acolo Tezaurului. Din păcate, această încredere a fost crunt înșelată și de la încheierea Primului Război Mondial Rusia nu a mai vrut să ne dea Tezaurului înapoi.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dezvăluiri despre Tezaurul României furat de Rusia
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    17 Iun 2021   •   21:53

Există o comisie mixtă care de ani de zile se străduiește să aibă negocieri cu Kremlinul, însă până acum acestea au fost sortite eșecului. Federația Rusă pur și simplu nu mai vrea să ne dea această imense avere înapoi.

"Așa se întâmplă când ai încredere în ruși, de ceea ce ați văzut zilele acestea și de ce s-a întâmplat în 50 de ani de comunism. Guvernatorul Băncii Naționale iese destul de rar în public, poate prea rar pentru importanța funcției sale, dar atunci când o face ne dezvăluie câteva dintre elementele foarte interesante pe care le stăpânește foarte bine", a spus Radu Tudor, la Punctul de Întâlnire.

Mugur Isărescu: E caz unic în istorie

"Tezaurul Băncii Naţionale a României rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredinţată cu acte în regulă şi cu toate garanţiile depozitarului, Imperiul Rus, că va fi returnată oricând la cererea proprietarului pentru ca ulterior, într-adevăr şi datorită istoriei, aceste obligaţii asumate conform tuturor normelor şi cutumelor internaţionale să nu mai fie respectate", a spus Mugur Isărescu, în cuvântul de deschidere cu ocazia dezbaterii volumului "Destinul tezaurului românesc. Argumente din arhivele ruse".

În acest context, guvernatorul BNR a făcut referire la modul în care s-a comportat Banca Naţională a României cu Banca Centrală a Poloniei. România a depozitat aurul polonez la Mânăstirea Tismana şi "l-a restituit prin 1948 întocmai guvernului polonez fără să avem niciun document, pe bază de încredere".

Pe larg, în materialul video:

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close